Hoppa till huvudinnehållet

Fickstölderna ökar när samhället öppnar igen

Publicerad:
Ficktjuven trivs allra bäst i trängsel. När restriktionerna lättar gäller det att åter koppla på uppmärksamheten. Arkivbild.
Ficktjuven trivs allra bäst i trängsel. När restriktionerna lättar gäller det att åter koppla på uppmärksamheten. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

För första gången sedan pandemin slog till förra året noterar nu flera polisområden i landet en ökning av antalet anmälda fickstölder.

När pandemin bröt ut och samhället började stänga ner i mars 2020 minskade också antalet anmälda fickstölder. Anmälningarna gick ner från cirka 30 000 mars–december 2019 till drygt 14 500 anmälningar motsvarande period 2020, visar siffror från SSF Stöldskyddsföreningen.

Sedan april i år har dock trenden börjat vända. När fler är vaccinerade ökar rörligheten utanför hemmet och därmed också möjligheterna för ficktjuvarna.

– Vi är inte alls tillbaka på samma nivåer som innan corona, men fler börjar åka kommunalt, vi börjar gå på bio och på krogen och kaféer – alla de ställen där ficktjuvar rör sig, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Det ökade avståndet mellan människor som rått under pandemirestriktionerna kan ha gjort oss mindre uppmärksamma, tror Lina Nilsson.

– Det är lätt att bli van vid ett visst beteende. Det är märken i golvet där vi ska stå när vi går och handlar, vi har vant oss vid ett större personligt utrymme och inte behövt vara lika noga med att skydda våra koder.

Pandemin har även tvingat stöldligorna att ändra sitt beteende. I och med att många har arbetat hemifrån har lägenhets- och villainbrotten minskat. Däremot har Stöldskyddsföreningen sett en ökning av källar- och vindsinbrott.

Under sommaren ökade också stölderna av båtdelar.

– Helt plötsligt börjar vi se att båtar slaktas på samma sätt som bilar, vilket är ett helt nytt modus. Men båtdelsindustrin är drabbad av pandemin och det är svårt att få tag på reservdelar. Som alltid är det tillgång och efterfrågan som styr, säger Lina Nilsson.

Kristina Erkenborn/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSSF StöldskyddsföreningenSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.