Hoppa till huvudinnehållet

Experternas bästa tips – så hanterar du återgången till jobbet

Publicerad:
Lena Lid Falkman, lektor i arbetslivsvetenskap på Karlstad universitet och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.
Lena Lid Falkman, lektor i arbetslivsvetenskap på Karlstad universitet och forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Juliana Wiklund

Nu lyft restriktionerna och många ska tillbaka till arbetsplatserna. Här är experternas tips på hur man behåller det flexibla arbetssättet.

Att jobba hemifrån som regel istället för undantag är nu ett avslutat kapitel för många. Vi förväntas dyka upp på våra arbetsplatser. När de sista restriktionerna nu lyfts undrar många hur man ska anpassa sig till arbetsplatsen. Och vad kan man göra för att behålla det flexibla arbetssättet?

– Jag tycker att man ska fundera igenom vilka arbetsuppgifter som har fungerat mycket bättre på distans, och vilka som fungerar bättre på kontoret. Då kan man planera sin arbetsdag och sin arbetsvecka baserat på det. Då man får det bästa av båda världarna, säger Lena Lid Falkman, lektor i arbetslivsvetenskap på Karlstad universitet och forskare på Handelshögskolan i Stockholm.

Fikarasten tillbaka efter pandemin: ”Tror väldigt många har längtat”

I hemarbetet har det varit lätt att se på sig själv som en isolerad enhet. Men i diskussionen om hur man bäst ska kunna anpassa sig till arbetsplatsen är det viktigt att se på sig själv ur ett större perspektiv.

– Det är lätt att man tar ett jag-perspektiv. Men vad tillför jag till andra? Jag kanske också spelar roll som arbetsmiljö för någon annan. Man behöver släppa lite på ”jaget” och också tänka på “vi:et”.

Att göra klart för sig vad som gäller på arbetsplatsen är A och O, menar Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen i Värmland.

– Att jobba hemifrån kan framöver vara en anpassning som du och din chef kommer överens om, säger han och fortsätter:

– När det gäller hemarbete är det arbetsgivaren som avgör till 100 procent vad det är som gäller, om man har rätt att jobba hemma eller inte. I grunden finns ett anställningsavtal som styr detta med given arbetsplats och då är det där man ska vara. Men med ett sunt förnuft och resonemang ska man kunna hitta vägar fram i detta.

Många har längtat tillbaka till kontoren, till kollegorna, möten och fikaraster.

– Men att ge upp det flexibla arbetssättet kommer bli en utmaning för de som vant sig vid friheten.

Magnus Hildebrand, regionchef Unionen Värmland.
Magnus Hildebrand, regionchef Unionen Värmland. Foto: David Sillén/Unionen
Efter pandemin: ”Fler kommer att vilja jobba hemifrån”Handelskammaren om näringslivet utan restriktioner – möjligheten till hemarbete blir det ”nya normala”"Behov av rekommendationer för ovaccinerade"

Artikeltaggar

ArbeteDistansarbeteVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.