Crusaders finska maffia: ”Går inte att blunda en sekund när man möter oss”

Publicerad:
Emilia Räty, Heli Rontu, Anna-Kaisa Saarenpää, Anni Alanko, Laura Pekkarinen, Tiia Jansen, Janika Nikander och Tytti Kuusinen (på knä) är Carlstad Crusaders finska maffia. De är minst sagt laddade inför lördagens SM-final mot Örebro. Foto: FREDRIK KARLSSON

Carlstad Crusaders har i år fått en rejäl dos sisu med åtta finskor i laget. NWT träffar ”The Finnish Wrecking Crew” inför helgens SM-final för att prata om lagets utropstecken, boss lady och så möter vi Värmlands hetaste pitbull.

– Hon är helt galen, säger Anna-Kaisa Saarenpää om sin lagkamrat.

En efter en blev de klara, Crusaders finskor. När vi möter dem på Sannafältet inför finalen och påbörjar ansiktsmålandet till fotograferingen skrattar finskorna och säger att de är ”The Finnish Mafia”.

Och det är ett minst sagt starkt gäng som anslutit till Crusaders. De är några av Finlands absolut bästa spelare, och när deras säsong var färdigspelad på andra sidan Östersjön packade de sina väskor och gjorde sig redo för ett Värmlandsäventyr.

– Under pandemin har vi spelat i Finland, men säsongerna har varit väldigt korta. Att få fortsätta säsongen här, och spela med Crusaders är en underbar möjlighet, säger Anna-Kaisa Saarenpää.

”Tycker om laget”

Saarenpää spelade senast hos Helsinki Wolverines och har under sex års tid vunnit fem finska ligatitlar – plus ett EM-guld med finska landslaget.

– Men jag har aldrig varit så spänd på någonting, som jag är över att vara här. Allt är nytt!, skrattar hon.

I Helsinki Wolverines har även Anni Alanko spelat. Hon presenterades av Crusaders i juni. Hon berättar om det fina mottagandet hon och de andra blåvita nyförvärven fått av sitt nya lag.

– Direkt när vi kom på första träningen så var det verkligen ”wow”. Vi hörde direkt till laget. Alla tog emot oss med öppna armar och man märkte direkt att laget har en fin sammanhållning. Även om vi förlorade första matchen, var det hela tiden en bra känsla, och det har känts otroligt bra hela tiden. Jag tycker väldigt mycket om laget, säger Alanko.

Tytti Kuusinen håller med.

– Och det är inte bara våra lagkamrater som har varit fina mot oss, alla runt laget har varit otroligt vänliga. Hela föreningen är som en familj.

”Spännande smeknamn”

Tytti Kuusinen beskrevs nyligen av lagkamraten Karin Ullén som en pitbull, och Tytti själv säger att hennes största styrka som spelare är hennes sisu.

– Det här med pitbull är ett nytt smeknamn på mig, skrattar hon. I Finland kallades jag för tjur så det här var något nytt. Så som jag spelar ska man spela med mycket sisu hela vägen tills matchen är slut.

Med rollen som pitbull uttalad sedan tidigare är det nu dags att lära känna den finska maffian lite bättre.

Tytti Kuusinen, Emilia Räty, Heli Rontu, Anna-Kaisa Saarenpää, Anni Alanko, Tiia Jansen, Janika Nikander och Laura Pekkarinen är Crusaders ”Finnish Wrecking Crew”.
Tytti Kuusinen, Emilia Räty, Heli Rontu, Anna-Kaisa Saarenpää, Anni Alanko, Tiia Jansen, Janika Nikander och Laura Pekkarinen är Crusaders ”Finnish Wrecking Crew”. Foto: FREDRIK KARLSSON

Vi bad ”The Finnish Wrecking Crew” att hjälpa er läsare med vem som är vem.

Vem är finska gängets överraskning?

– Tiia (Jansen), säger Anna-Kaisa. Jag känner inte henne så väl sedan tidigare. Hon har överraskat på mig.

Vem är finska gruppens boss lady?

– Anna-Kaisa, hon är en riktig ledare, säger Emilia. Hon håller koll på vårt gäng.

– Jag skulle nog även säga Emilia (Räty), säger Tytti. Hon är en skicklig spelbyggare och tar mycket ansvar.

Vem är gruppens underdog?

– Vi är nog alla underdogs. Det är lite så vi är. Vi för inte mycket väsen av oss, men på planen visar vi vad vi kan, säger Tytti.

Vem har mest sisu?

– Det är Tytti, säger Heli Rontu.

Och Anna-Kaisa håller med, och passar på att skicka en passning till finalmotståndarna i Örebro:

– Tytti – hon är helt galen. Men hela Karlstad har sisu. Här ger alla hundra procent på planen. Det går inte att blunda en sekund när man möter oss.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad Crusaders dam

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare