Hoppa till huvudinnehållet

NWT prisas för hoppfull rapportering om svårt ämne

Publicerad:
NWT:s medarbetare som bidrog till serien fick  ta emot diplom och 10 000 kronor. Från vänster: Marie Blomgren, Carl Edlom, Lisa Olaison, Helena Karlsson, Gunilla Rung Klint och Anna Sims. Saknas på bilden gör Lilly Rung Klint och Tommy Andersson.
NWT:s medarbetare som bidrog till serien fick ta emot diplom och 10 000 kronor. Från vänster: Marie Blomgren, Carl Edlom, Lisa Olaison, Helena Karlsson, Gunilla Rung Klint och Anna Sims. Saknas på bilden gör Lilly Rung Klint och Tommy Andersson. Foto: Sara Fallberg Omar

NWT tilldelas Suicide zeros pris för bästa rapportering om självmord 2020.

– Jag är otroligt stolt över att människor har känt förtroende för oss och velat berättat om en svår sak, säger nyhetschef Helena Ingman.

Lite längre ner i texten hittar du artiklarna i NWT:s prisade serie.

I slutet av förra året publicerade NWT en artikelserie om självmord. med flera intervjuer med drabbade, forskningsläget och hur vården fungerar ring psykisk ohälsa.

Det är de artiklarna som nu uppmärksammas av Suicide zero nationellt och NWT tilldelas priset för bästa rapportering om självmord 2020.

Suicide zero är en ideell organisationen som verkar för att minska antalet självmord i Sverige. Priset delades ut första gången 2014 och syftet är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt.

– Självmord har länge varit tabu i samhället och vi i media har varit försiktiga med att rapportera om det. Nu vet vi bättre, säger Helena Ingman.

– Medias rapportering om självmord är inte i närheten av hur stort samhällsproblemet är. Årets pristagare visar att det går att skriva både engagerande och ansvarsfullt om frågan. Vi hoppas att de ska inspirera andra att vilja och våga rapportera om självmord i den utsträckning som problemet förtjänar, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide zero om priset till NWT.

Juryns motivering

”NWT har i text och bild skildrat samhällsproblemet självmord och människorna bakom. Artikelserien lyfter fram kunskap från människor med egna erfarenheter av självmord och intervjuar beslutsfattare och forskare. Intervjuerna visar smärtsamt på konsekvenserna när samhället brister, på vad man kan göra för att förebygga och främja, men också på det mod, engagemang och den styrka som enskilda människor besitter när de tvingas hantera de fruktansvärda konsekvenserna som varje självmord innebär. Trots ämnet bidrar artikelserien också till att förmedla ljus och framtidshopp. Artikelserien är genomförd av reportrarna Anna Sims, Gunilla Rung Klint, Lilly Rung Klint, Marie Blomgren och Carl Edlom och är känsligt bildsatt av Lisa Olaison, Tommy Andersson och Helena Karlsson.”

Vad betyder det att få ett sånt här pris?

– Det är väldigt roligt förstås och säger en del om den kompetens vi har på redaktionen. Vi är ovana vid att delta i tävlingar och här visade det sig att vi kunde vinna i tuff konkurrens, säger Helena Ingman.

– Alla våra duktiga medarbetare på redaktionen är delaktiga i att det blev bra. Vi fick också bevis för att det är ett angeläget ämne, många läste och många delade artiklarna.

Rapporteringen har också lett till att andra människor hört av sig till NWT.

– Jag är otroligt stolt över att människor har känt förtroende för oss och velat berättat om en svår sak, säger Helena Ingman.

– Om vi kan bidra till att minska stigmat kring självmord och att fler kan få hjälp innan det är för sent så känns det väldigt bra.

Frida Boisen tilldelades ett hederspris för boken ”Berätta aldrig det här”.

Nyhetschef Helena Ingman ledde arbetet med artikelserien. Anna Sundkvist Kräutner, från Suicide Zero Värmland, lämnade över diplomet.
Nyhetschef Helena Ingman ledde arbetet med artikelserien. Anna Sundkvist Kräutner, från Suicide Zero Värmland, lämnade över diplomet. Foto: Sara Fallberg Omar

Här kan du läsa NWT:s prisbelönta serie

Joakim Kilman.
Joakim Kilman. Foto: Carl Edlom

”Sorgen ingår i min personlighet”

NWT möter Joakim Kilman som förlorat båda sin föräldrar. I samtalet berättar han om vikten av humor, den omedelbara sorgen och trösten som kan finnas i spelvärldar. Här hittar du artikeln.

Anna Svedman
Anna Svedman Foto: Tommy Andersson

”Jag ville bara dö, men jag är mamma, då får man inte vilja dö.”

Anna Svedman fick bara sex år tillsammans med sin sambo. Efter beskedet om att han tagit sitt liv kraschade hon. Läs artikeln här.

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

”Kvinnor kommunicerar psykisk ohälsa mycket tidigare. Män bär det med sig”

Målet var att antalet självmord i Värmland skulle halveras mellan 2015 och 2020. Det målet har inte nåts. Läs här om hur coronapandemin kan få efterverkningar som varar i flera år.

Fyrabarnsmamman Ann om kampen efter sonens självmord.
Fyrabarnsmamman Ann om kampen efter sonens självmord. Foto: Lisa Olaison

”Mot ensamhet finns inget vaccin”

När Ann Johnsson svängde upp framför sonen Peters hus i Hagfors och möttes av sin äldsta son behövdes inga ord. Peter var död. Han hade tagit sitt liv. 22 år gammal. Läs intervjun med Ann här.

Ville Eriksson har haft en tuff uppväxt och som tragiskt nog omgivits av människor som tagit livet av sig.
Ville Eriksson har haft en tuff uppväxt och som tragiskt nog omgivits av människor som tagit livet av sig. Foto: Helena Karlsson

”Jag grät i två dagar och visste inte vart jag skulle ta vägen”

Ville Eriksson, 19, hamnade tidigt i drogmissbruk och levde tidvis på gatan. I januari tog hans bästa vän och ytterligare två vänner sitt liv. Det blev en väckarklocka. Läs här om hur Ville lyckades slita sig loss från drogerna och bli volontär för Suicide Zero.

Så kan du få hjälp

Du som har självmordstankar behöver prata med någon du har förtroende för. Att sätta ord på tankarna kan göra att du ser nya möjligheter att lösa dina problem. Du kan prata med någon inom vården eller någon du känner.

Det går också att kontakta en stödlinje:

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111 (för barn upp till 18 år).

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

I akuta fall ska du ringa 112 eller söka hjälp på en psykiatrisk akutmottagning.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

JournalistikKarlstadNWTSjälvmordSuicide ZeroVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.