Hoppa till huvudinnehållet

Nästan 70 viltolyckor på riksväg 26 – här var det flest

Publicerad:
På riksväg 26 har det skett närmare 70 viltolyckor. Bland annat i höjd med, och strax söder om, Nybble har flera olyckor skett. En karta med olycksplatserna finns på viltolyckor.se.
På riksväg 26 har det skett närmare 70 viltolyckor. Bland annat i höjd med, och strax söder om, Nybble har flera olyckor skett. En karta med olycksplatserna finns på viltolyckor.se. Foto: Tommy Löfgren

Hittills i år har drygt 170 viltolyckor anmälts i Kristinehamns kommun. På höstkanten ökar antalet och nu går polisen ut med en varning.

I Kristinehamns kommun har det hittills i år anmälts 172 viltolyckor, enligt viltolyckor.se. Den väg med flest anmälningar är riksväg 26.

– Viltolyckorna sker framför allt på medelstora vägar i viltrika områden. Om det är riktigt tät trafik hela dygnet, kommer viltet att undvika att korsa vägen. Det är på vägar som saknar viltstängsel och där det är lite lugnare trafik emellanåt som riskerna är som störst, säger Hanna Dittrich Söderman, processledare för Nationella Viltolycksrådet vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Tidiga morgnar och sena kvällar är vanligaste tidpunkten för olyckorna.

– Vi ser tydliga toppar när under dygnet som viltolyckorna anmäls och det är under tider när vi människor tar oss till och från arbete och aktiviteter. Vi har en topp i anmälningarna runt fem, sex på tidiga kvällen och en topp vid tiotiden på kvällen säger Hanna Dittrich.

Rådjur är klart överrepresenterade i olycksstatistiken.
Rådjur är klart överrepresenterade i olycksstatistiken. Foto: Maja Suslin/TT

Ungefär 75 procent av olyckorna sker med rådjur.

I Kristinehamns kommun har det under 2021 skett 150 olyckor med rådjur, elva med älg, tio med vildsvin och en olycka med en dovhjort. Dovhjorten kördes på i Värmlands Säby i februari.

På riksväg 26 har 69 viltolyckor rapporterats hittills under året. För E18 är samma siffra 27 stycken.

Den plats som har flest är E18 Kristinehamn med tio olyckor, följt av riksväg 26 i Nybble som har åtta.

Två olyckor på E18 – en krockade med älg

På 26:an i Nybble var sex olyckor med rådjur, en med älg och en med vildsvin.

Riksväg 26 vid Bergsjö och vid Nässundet har fem rådjursolyckor rapporterade var. Olyckorna skedde mellan mitten av februari och början av augusti.

På riksväg 26 vid bland annat Agenkorset, Jonsbol, Visnum och Järsberg har fyra olyckor var rapporterats. Vid samtliga utöver Jonsbol var endast rådjur inblandade. Vid Jonsbol är det en älg, ett rådjur och två vildsvin.

Bil krockade med älg

Samma tidsperiod för 2020 skedde 178 viltolyckor. Då var sex dovhjortar, två kronhjortar och 26 älgar inblandade.

Mellan slutet av september fram till årsskiftet förra året skedde ytterligare 110 viltolyckor.

Förebyggande åtgärder

Hur kan man minska risken för en viltolycka?

• Hastigheten påverkar upptäcksrisken. Sänkt hastighet ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.

• Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken. Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när landskapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark. Fokus ska vara på vägen, inte på telefonen.

• Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Anmälningsskyldighet

Om olyckan är framme

Om du råkar ut för en viltolycka med rådjur, vildsvin, älg, hjort, björn, varg, järv, lo, utter, mufflonfår eller örn, är du skyldig att anmäla olyckan till polisen och att märka ut platsen.

Man ska larma polisen genom att ringa nödnumret 112. Polisen kan då ta hjälp av en eftersöksjägare som söker efter och vid behov avlivar viltet så att det slipper lida.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Dystra siffror – viltolyckorna ökar markant i Värmland

Artikeltaggar

ÄlgBergsjöBrott & blåljusNationella ViltolycksrådetNybbleRådjurVildsvinViltolyckor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.