Hoppa till huvudinnehållet

KS förslag: sparka ledamöter ur Sunne fastighetsbolags styrelse

Publicerad:
Sunne fastighets AB, där två ledamöter entledigas enligt kommunstyrelsens förslag.
Sunne fastighets AB, där två ledamöter entledigas enligt kommunstyrelsens förslag. Foto: Daniel Olausson

Henrik Lagerlöf (HS) och Anette Sätherberg (-) får sparken i Sunne fastighets AB: det är kommunstyrelsens förslag till fullmäktige.

När kommunstyrelsen i Sunne sammanträdde under tisdagen fanns extraärenden på grund av den turbulens som råder i Sunne fastighet AB, som senast handlar om det nya anställningsavtal som skrevs med vd Perra Hermansson om 36 månaders uppsägningstid istället för tolv.

Vice ordföranden Henrik Lagerlöf fanns på plats på sammanträdet och parterna har lämnat in skriftliga förklaringar till kommunstyrelsen inför beslutet.

– Vi gick på Linda Johanssons (S) förslag att entlediga de två kvarvarande ledamöterna i styrelsen, säger Kristina Lundberg (C).

Nya ledamöterna berörs inte

Tre nytillträdda ledamöter berörs inte av beslutet.

– Om vi kallar det för ”13 juli-mötet” så hade vi det som en egen punkt, där Henrik Lagerlöf hade skickat in en redogörelse. Han var med på mötet för att förklara hur man tänkt, säger Kristina Lundberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen hade ingen färdig beslutstext formulerad före mötet.

– Vi ville verkligen vara öppna och lyssna. Linda Johansson (S) yrkade på att vi ska föreslå fullmäktige att vi entledigar de ledamöter som är kvar i styrelsen och som deltog på det här mötet och det är ju Anette Sätherberg och Henrik Lagerlöf.

– Det blev en del diskussioner om bolagets avtal och legalitet. Det är bolaget som hanterar det och det kommer bli en rättslig prövning, säger Kristina Lundberg.

– Ledamöterna går ut så tydligt och säger att de gjort det här för att de inte tror att ägaren vill ha kvar vd:n. Det är ägaren (Sunne kommun, reds anm) som satt ledamöterna där för att jobba med bolagets bästa. Det handlade flera gånger om att säkra Perra, men det är bolaget man ska prata om, säger Kristina Lundberg.

– Man kunde inte svara på varför det här skulle vara bra för bolaget och då fanns det inget annat för oss att göra.

Kommunstyrelsen var inte enig, röstsifforna blev 9-2. (M), (SD), (L), (C) och (S) röstade för. (HS) och (V) röstade emot.

NWT avslöjar: Avtal skrevs om – fastighets-vd får tre årslöner om han sparkasStyrelseledamoten: ”Inte en rimlig uppsägningstid”Efter NWT:s avslöjande – kommunen i möte om fastighets-vd:ns jättefallskärmAvslöjar: Sunne kommun begär juridisk hjälp om ”extrema” vd-avtaletVd:s svar på kritik mot anställningsavtal: ”Ett desperat försök att få arbetsro”Efter kritiken: Vice ordförande svarar på frågorna om vd-avtaletSunnemoderaterna uppmanar övriga partier: ”Lämna styrelsen i Sunne fastighets AB”

Artikeltaggar

Anette SätherbergHenrik LagerlöfKristina LundbergNyheterPerra HermanssonSunneSunne Fastighets ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.