Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för upp till 300 nya bostäder bredvid Tingvalla IP

Publicerad:
Klara park får 250-300 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter och byggs så att två stora innergårdar skapas. Foto: Skiss: Lijewall arkitekter

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till byggandet av bostadsområdet Klara park intill Tingvalla IP. Det innebär att 250-300 nya bostäder kan färdigställas där.

Domstolen avslår två grannars överklagan av detaljplanen.

– Det känns väldigt bra att projektet äntligen förverkligas.

Karlstadhus vd Janne Gustafsson som är initiativtagare till Klara park är mycket nöjd med mark- och miljödomstolens beslut.

Kommunfullmäktige godkände den nya detaljplanen för det nya bostadsområdet i september 2020, men den överklagades till mark- och miljödomstolen av två grannar.

Den ena ansåg att de höga kulturvärdena vid Sandbäckens gård hotades och att gatumiljön inte skulle klara av trafikökningen medan den andra grannen oroades över brist på parkeringar.

Tar hänsyn

Men domstolen anser att detaljplanen tar hänsyn till byggnadsminnet Sandbäckens gård och när det gäller trafik och parkering menar man att utformningen är godtagbar.

Klara park ska uppföras på den nuvarande parkeringen norr om Tingvalla IP. I bakgrunden Kasernhöjden och Sandbäckens gård.
Klara park ska uppföras på den nuvarande parkeringen norr om Tingvalla IP. I bakgrunden Kasernhöjden och Sandbäckens gård. Foto: Helena Karlsson

Ingen av grannarna har överklagat domen som därför har vunnit laga kraft.

– Det känns väldigt bra att projektet äntligen förverkligas. Det tog fem år från att jag presenterade idén.

– Detta är ett väldigt fint läge för bostäder och Liljewall arkitekter som har ritat området var överraskade att det fanns en sådan yta kvar så nära centrum, säger Janne Gustafsson.

Fyra bolag ingår

Klara park kommer att bestå av 250-300 nya lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter och utformas så att två större innergårdar skapas. I satsningen ingår Karlstadhus, Prepart, Stiftelsen Karlstadshus och Riksbyggen.

De två förstnämnda bolagen ska bygga 125-150 bostäder och de andra två lika många.

– För vår del är det ett enormt viktigt projekt. Vi ska bygga cirka 100 hyresrätter och det är första gången på närmare 30 år som vi bygger nytt och hoppas nu kunna få rotation bland våra hyresgäster, säger Johan Lokander (KD), ordförande i Stiftelsen Karlstadshus.

Byggstart om ett år

– Nu kör vi i gång projekteringen och räknar med byggstart vid årsskiftet 2022/2023. Byggtiden blir cirka två år och vi har redan tillsammans med Karlstadhus cirka 100 personer i kö till våra lägenheter.

– Vi kommer gå ut på marknaden med projektet ungefär nästa sommar, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart.

På kommunen är man mycket positiva till att Klara park nu blir av.

– Det kommer bli väldigt bra och startskottet för att bygga samman Kasernhöjden med centrum. Detta fortsätter sedan när det blir bostäder även på Tingvalla IP-området, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonJanne GustavssonJohan Lokander (KD)KarlstadhusMaria FrykblomPrepartRiksbyggenStiftelsen KarlstadshusTingvalla IP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.