Insändare: Gå inte på naturromantikers skogsteorier

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten ser fram emot att höga företrädare för skogsföretagen kan aktivera sig och informera om hur verkligheten ser ut så att inte sunt folk går helt på naturromantikers teorier.
Foto: Johanna Karlstedt
Efter att ha följt debatten om skogen under en längre tid har jag blivit mer och mer frustrerad över att chefer och informatörer inte svarar på de här naturromantiska inläggen om skogen som kommer varje dag.

Jag funderar på vad dessa naturromantiker kan om verkligheten i skogen när de föreslår förbud för kalhuggning i alla former och i stället föreslår att all avverkning ska plockhuggas. Avverkningen skulle bli dubbelt så dyr och priset på virke skulle bli avsevärt dyrare liksom allt övrigt som kommer från råvara från skogen, och ännu viktigare, dessa plockhuggna bestånd skulle skadas avsevärt vid första storm, hälften eller allt skulle blåsa omkull! Det som blåst omkull skulle då enligt lag tas vara på snarast och blev det något kvar efter första stormen så är risken mycket stor att resten åker ner vid kommande storm.

”Gammelskog skall sparas” är ytterligare ett mantra som miljörörelsen för fram och vad händer då?

Jag föreslår att ni som påstår/föreslår detta ska bege er ut efter vägarna och till gammelskogar här i Värmland och se hur det ser ut. Vilka träd är det som angrips av granbarkborren? Jo, äldre träd med dålig växtkraft - det vill säga gammelskogar!

Förresten, hyggen tror vissa är evigt kala ytor, men om en som varit i skogsbruket i hela sitt yrkesliv varit med och avverkat, planterat, röjt och gallrat samma yta under den tiden vet att så inte är fallet!

Vet miljöpartister och miljörörelserna hur många som sysselsätts i skogen och skogsindustrin och vilken betydelse den har för Sverige som land? Man undrar!

Slutligen ser jag fram emot att höga företrädare för skogsföretagen kan aktivera sig och informera om hur verkligheten ser ut så att inte sunt folk går helt på dessa naturromantikers teorier.

Jörgen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.