Inflyttning i Wermlands invests 49 nya hyresrätter vid Klarälven

Publicerad:
Wermlands invest har byggt 49 nya hyresrätter längs Grevgatan i Karlstad ett stenkast från Klarälven. ”Vi har jobbat mycket med olika fasadfärger för att passa in husen i kvarteret”, säger Henrik Jonsson, projektchef hos Serneke och Josefin Knarrström Bergh, vd för Wermlands invest. Foto: Lisa Olaison

Nu startar inflyttningen i Wermlands invests 49 nya hyresrätter på Grevgatan i centrala Karlstad. Flerbostadshuset ligger intill den gamla bebyggelsen som klarade stadsbranden.

– Hyran är cirka 20 procent lägre än marknadshyrorna tack vare statligt investeringsstöd.

Det berättar Wermlands invests vd Josefin Knarrström Bergh.

Bolaget fick ta emot en del kritik när två äldre hus revs för att göra plats för det nya fyravåningshuset på Grevgatan, men den har tystnat i takt med att bygget har växt fram.

På tisdagen inleds inflyttningen i de 49 nya hyresrätterna i kvarteret Gäddan 14.

Stor sammanställning: Här är alla stora byggen i Karlstad under 2021Wermlands invest river två villor och bygger 49 hyresrätterRivningen i gång på Grevgatan

– Vi har verkligen försökt att anpassa huset mot bebyggelsen intill; både mot villakvarteret och till de gamla 1700-talshusen som bland annat består av Grevgården och Stallet som vi själva äger.

– Vi har jobbat mycket med förskjutningar i fasaden och har använt tre färger på teglet så att det ser ut som sex olika hus med en känsla av hamnmagasin, säger Josefin Knarrström Bergh.

Det nya huset ligger granne med de historiska 1700-talshusen längs Älvgatan, konstaterar Daniel Björkström, projektledare på Wermlands invest, Henrik Jonsson och Josefin Bergh.
Det nya huset ligger granne med de historiska 1700-talshusen längs Älvgatan, konstaterar Daniel Björkström, projektledare på Wermlands invest, Henrik Jonsson och Josefin Bergh. Foto: Lisa Olaison

I mars 2020 drogs projektet i gång och huset består av 39 stycken tvåor som är på mellan 34,5 och 45 kvadratmeter samt tio treor på 67 kvadrat. En två på 42 kvadrat kostar cirka 6 300 kronor medan treorna ligger på drygt 8 500 kronor i månaden.

– Hyran är cirka 20 procent lägre än marknadshyrorna tack vare statligt investeringsstöd där hyran är förutbestämd på 1 450 kronor per kvadratmeter.

– Vi är bland de första i Karlstad som får det här stödet. Samtidigt har vi valt att bygga med en högre standard eftersom vi tänker långsiktigt, säger Josefin Knarrström Bergh.

Intresset har varit stort för de nya lägenheterna som snabbt hyrdes ut. Standarden är hög, berättar Daniel Björkström och Josefin Knarrström Bergh.
Intresset har varit stort för de nya lägenheterna som snabbt hyrdes ut. Standarden är hög, berättar Daniel Björkström och Josefin Knarrström Bergh. Foto: Lisa Olaison

Hyrestaket har bidragit till att lägenheterna i huset snabbt fick hyresgäster.

– Vi fick in cirka 150 intresseanmälningar inför uthyrningen skulle starta och sedan många därefter, berättar Daniel Björkström, projektledare på Wermlands invest.

Wermlands invest satsar även mycket på att rusta innergårdarna och har även skapat nya bostäder i grannhusen Grevgården och Stallet.
Wermlands invest satsar även mycket på att rusta innergårdarna och har även skapat nya bostäder i grannhusen Grevgården och Stallet. Foto: Lisa Olaison

För byggbolaget Serneke har projektet varit speciellt.

– Det är första gången vi bygger ett hus där statligt investeringsstöd ingår. Det finns flera krav att rätta sig efter, bland annat att lärlingar ska ingå bland arbetarna och att energianvändningen ska vara låg.

– Därför är huset bland annat byggt med tjocka väggar och tjockt tak och nu är det precis slutbesiktat och klart. Det här har varit ett väldigt roligt och speciellt projekt att genomföra, säger Henrik Jonsson, projektchef hos Serneke.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJosefin Knarrström BerghSernekeTingvallastadenWermlands Invest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare