Hoppa till huvudinnehållet

Politisk vilde nådde sitt mål – behåller platsen i kommunstyrelsen

Publicerad:
Eda kommunfullmäktige återupptog under måndagen det sammanträde som  ajournerades för drygt en vecka sedan.
Eda kommunfullmäktige återupptog under måndagen det sammanträde som ajournerades för drygt en vecka sedan. Foto: Jonas Klint

Den politiska vilden Hans Nilsson (-) nådde sitt mål och behåller sin plats i kommunstyrelsen i Eda. Det stod klart efter fullmäktiges sammanträde under måndagskvällen. Johanna Söderberg (C) omvaldes på posten som kommunstyrelsens ordförande.

Redan för en dryg vecka sedan skulle nya ledamöter till kommunstyrelsen ha valts efter en förändring av den politiska organisationen. Men mötet ajournerades efter att Hans Nilsson yrkat på att ledamöterna skulle utses enligt proportionellt valsätt istället för att rösta utifrån det förslag valberedningen tagit fram.

Samtidigt hade Nilsson inför mötet gått samman med två ytterligare avhoppare från Hela Edas Lista och de fyra Sverigedemokraterna i fullmäktige i en gemensam samverkansgrupp. I kraft av sitt antal skulle gruppen få rätt till flera platser i kommunstyrelsen.

För att hinna sätta sig in och anpassa valet efter de nya förutsättningarna avbröts mötet den gången och återupptogs nu under måndagskvällen, då val till kommunstyrelsen och en nyinrättad socialnämnd slutligen genomfördes.

Tre platser

Totalt visade det sig att den nya samverkansgruppen hade rätt till totalt tre platser. Stefan Nilsson (SD), som sitter i kommunstyrelsen sen tidigare, behåller sin plats. Hans Nilsson som suttit som politisk vilde sedan han lämnade HEL sitter alltså också kvar. Den tredje platsen gick till Emelie Wennerstrand som är helt ny i sammanhanget.

Hans Nilsson har hela tiden hävdat att ändringen av den politiska organisationen gjordes för att andra partier ville bli av med honom i kommunstyrelsen.

Något majoriteten länge förnekade. Istället hänvisade man till att man behövde inrätta en ny mer självbestämmande socialnämnd för att få ordning på ekonomin inom vård och stöd.

Men i en debattartikel i Arvika Nyheter i förra veckan medgav man indirekt att det även gällde Hans Nilsson. Eller, som man uttryckte det, man ville bli av med det beteende man ansåg att han uppvisat mot politiker och tjänstemän. Kritik som Nilsson i sin tur avfärdade.

Och den här gången var det Hans Nilsson (-) som drog det längsta strået i den kraftmätningen. Han lyckades behålla en plats även i det nya kommunstyrelsen.

Och han missade inte chansen att gå upp i talarstolen och tacka för det förtroendet.

Ny ordförande

Förutom att utse nya ledamöter skulle fullmäktige även välja ny ordförande i kommunstyrelsen.

Nuvarande kommunalrådet och ordförande i kommunstyrelsen Johanna Söderberg (C) föreslogs av en majoritet av partierna.

Hans Nilsson (-) la ett eget förslag på ordförande, socialdemokraten Hans-Peter Jessen.

Jessen tackade dock nej till att kandidera till den posten under rådande premisser. Och Johanna Söderberg valdes till ny ordförande.

Däremot valdes Hans-Peter Jessen till förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fullmäktige valde även ledamöter till den nya socialnämnden.

Bertil Börjeson (HEL), som var ordförande i kommunstyrelsens vårdutskott får samma post i den nya socialnämnden.

Artikeltaggar

Eda kommunHans NilssonPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.