Hoppa till huvudinnehållet

Polisen skulle stoppa brottsling – punkterade däcken på fel bil

Publicerad:
Så här såg mannens bildäck ut efter incidenten på E18.
Så här såg mannens bildäck ut efter incidenten på E18. Foto: privat

18 037 kronor. Så stor blev notan för polisen efter att de punkterade en oskyldig Karlstadsbos däck med en spikmatta, när de egentligen skulle stoppa en flyende brottsling.

– Jag tycker det är dåligt att de inte kan se skillnad på en modern bil som kommer i 200 blås och en skruttig gammal Skoda som kör i 110, säger mannen till NWT.

Den drabbade mannen i 29-årsåldern var tillsammans med en kompis på väg till Luleå för att köpa en bil och hälsa på en bekant i Östersund.

En gemensam vän skulle köra dem till Arlanda när polisen plötsligt kastade ut en spikmatta på vägen.

Incidenten inträffade vid 05-tiden den 4 september, i samband med att polisen jagade ett fordon på E18 som åkte från Örebro mot Köping.

Mannen berättar att de tre vännerna anade oråd redan innan däcken blev punkterade.

– Vi såg att det stod en bil i mittbarriären på E18, med helljuset riktat mot oss. Vi tyckte att det var lite märkligt, men fortsatte åka ändå. Sen när vi kom i jämnhöjd så smällde det till och lät BOOM!, berättar mannen och fortsätter:

– Efter bara några sekunder märkte vi att vi fått punka.

Ungefär 200 meter längre fram körde de in bilen på en avfartsväg.

– Precis när vi stannat bilen så kom en BMW farande förbi som ett pistolskott, och några sekunder efter det flera polisbilar, säger mannen.

Tog längre tid än väntat

Spikmattan hade punkterat samtliga fyra bildäck och fordonet behövde bärgas från platsen. En process som inte var helt enkel.

Spikarna från polisens matta syntes tydligt på bildäcken.
Spikarna från polisens matta syntes tydligt på bildäcken. Foto: privat

De tre männen fick vänta på bärgare, ringa försäkringsbolag, ordna fram fyra nya däck och boka biljetter till ett senare flyg. På grund av dessa omständigheter landade de i Luleå klockan 16.30, i stället för 09.30 som var planen från början.

– Vi tyckte att vi var ute i ganska god tid, men inte i god tid nog, tydligen. Hela resan blev förstörd, säger mannen.

Han förklarar att personen som skulle sälja bilen till dem var schysst nog att vänta, trots att även han haft en lång resväg till Luleå.

”Totalt mörker”

29-åringen berättar att själva tanken med att köpa en bil i Luleå för att sedan kunna åka inlandsvägen ner till Östersund, var för att kunna uppleva Norrlands inland.

– Det ska ju vara en väldigt idyllisk väg, med vackra vyer. Men i stället fick vi sätta oss i bilen och bomba sju timmar genom natten. Det enda vi såg var mörker, mörker, mörker, säger han.

29-åringen begärde ersättning på totalt 28 237 kronor, men fick 18 037 utbetalat av polisen, rörande kostnader för flygbiljetter, nya bildäck samt bärgning.

Däremot avslog polisen Karlstadsbons krav på 10 000 kronor för en ny resa.

– Man är ju en vanlig knegare, och jag hade redan lagt ut många tusen extra den dagen, så det var slut på pengar, säger mannen och fortsätter:

– Hade jag bara velat köpa en 42 år gammal Volvo så kryllar det av sådana i Värmland, men hela idén med att åka till Luleå var ju att få ta del av landskapet och njuta av bilturen. Jag har aldrig varit högre upp än till Östersund. Så det känns jävligt trist att inte få pengar till en ny resa.

Artikeltaggar

Arlanda flygplatsBilBrott & blåljusKarlstadKöpingLuleåPolisenSkadeståndVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.