Hoppa till huvudinnehållet

Ny film visar hålet i Estonia tydligare

Publicerad:
I somras undersökte Haverikommissionen Estonia. Sonarbilden visar fönstren på övre passagerardäck. Arkivbild.
I somras undersökte Haverikommissionen Estonia. Sonarbilden visar fönstren på övre passagerardäck. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nya filmer från dykningarna vid Estonia visar hålet i fartygets skrov på ett tydligare sätt, rapporterar SR Ekot.

– Det ser ut som att plåten vikt sig utåt, säger en expert till radion.

I de ännu sekretessbelagda filmerna som kommer från Haverikommissionens dykningar i somras, och som Ekot nu publicerar, framkommer fler detaljer kring skadorna än vad som hittills varit känt.

Bitar av stålkonstruktionen ser ut att ha slitits upp inifrån.

– Det ser trasigare ut än vad jag hade väntat mig. Och det ser ut som om plåten vikt sig utåt, säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i skeppsbyggnadsteknik vid Chalmers, till radion.

Hålet avslöjades i Discovery-dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" förra året.

Ekot beskriver det som att stålet på vissa ställen vid öppningen är svart och böjt, och på en del håll nästan ser sönderbränt ut.

Det kan röra sig om så kallad gravrost, enligt professor Anders Ulfvarson. Men mer noggranna analyser behövs, anser han.

– Alla som tittar på det här ser ju att det är väldigt trasigt. Det kan orsaka att man börjar spekulera. Men det är bättre att vänta tills man får tilläggsinformation om vad de här ytorna gått igenom. Om man skulle gissa att det har med något pyrotekniskt att göra så kommer ju det att kunna avslöjas av metallografer, säger Anders Ulfvarson.

Det har tidigare spekulerats kring om hålet uppstod när fartyget slog i botten. I samband med undersökningarna i somras kunde Haverikommissionen bekräfta att det fanns sten och fast botten i närheten av fartyget.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEstoniakatastrofenSR Ekot

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.