Insändare: Hatten av för Fredrik Svanberg

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Även jag, som tillhör en äldre generation än skribenten Fredrik Svanberg, reagerade på biskop Sören Dalevis svävande och otydliga svar när det gäller kyrkans syn på prästers plikt vid vigsel”, skriver insändarskribenten.
Foto: Alex Giacomini /Ikon
Replik till insändarna från Fredrik Svanberg och Sören Dalevi, angående prästers rätt att avstå från att viga par av samma kön.

Även jag, som tillhör en äldre generation än skribenten Fredrik Svanberg, reagerade på biskop Sören Dalevis svävande och otydliga svar när det gäller kyrkans syn på prästers plikt vid vigsel. Jag tycker han gör det lätt för sig när han "skyller på" att det är äktenskapsbalken som styr att präster har vigselrätt men inte vigselskyldighet. Om det, som han skriver i sin replik till Fredrik, "är för mig viktigt att stå upp för allas lika behandling", borde han vara den första att högljutt propagera för en uppdatering av äktenskapsbalken där det borde anges att en präst ska viga alla, oavsett kön.

Det är bra att Fredrik sätter fingret på problemet. Bra skrivet, fler starka personer borde göra sin röst hörd. Jag är inte så säker på att det är så många som vet att Svenska Kyrkan har ett sådant uråldrigt synsätt, när samhället i övrigt på alla fronter jobbar för att alla ska känna sig inkluderade och respekterade.

Kyrkan ondgör sig över att medlemsantalet sjunker och intäkterna minskar, då kyrkoskatten inte längre är tvingande. Alla kan numera själva avgöra om de vill vara medlem i Svenska Kyrkan. Lite självrannsakan borde vara på sin plats när medlemmarna flyr, kanske en modernisering av både synsätt och tillställningar skulle öka intresset bland den yngre befolkningen? Se er omkring bortom kyrkmurarna och försök att anpassa er till nutiden så ska ni se att intresset vänder till er fördel, ni har trots allt en viktig funktion i samhället.

Livsbejakare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.