Insändare: Ta upp kampen om spetskompetensen, Värmland!

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Svenskt näringslivs ranking av värmländska kommuner framstår som helt ofullständig och utan större betydelse. Det finns vissa kommuner i Värmland som knappt har ett existerande näringsliv i kommunen”, skriver insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
För en person med insikt i de enskilda kommunernas situation så framstår Svenskt näringslivs ranking av värmländska kommuner som helt ofullständig och utan större betydelse. Det finns vissa kommuner i Värmland som knappt har ett existerande näringsliv i kommunen. Hur dessa kommuner utan undantag kan betygsättas och ingå i en ranking förefaller högst märkligt.

I vissa fall motverkar till och med kommuner det lokala näringslivet genom filosofin att kommunen själv ska utföra arbeten i egen regi och undvika entreprenad. Grunden till detta osar av den typiska avundsjukementaliteten om att inte unna en företagare att försörja sig eller göra vinst av skattemedel. Likt debatten om att förbjuda privata vårdgivare och skolföretag. Att därmed påstå att makthavarnas politiska tillhörighet inte påverkar en kommuns företagsklimat är häpnadsväckande! Särskilt i ljuset av att det ryktas om att en värmländsk kommun stoltserar med en före detta politiker som påstås uttalat sig om att kommunen inte ska satsa på företag eftersom de inte betalar kommunalskatt.

Ta ert förnuft till fånga och res genom de värmländska kommunernas centrum. Besök de platser där de lokala företagen finns och se sanningen i vitögat! Genomskåda den här rankingen och datainsamlingen. Låt inte makthavarna på olika nivåer gömma sig bakom dessa siffror, särskilt inte de kommuner som i verkligheten enligt mig befinner sig i botten avseende näringslivspolitik. Kräv ansvar av politikerna och en offentlig redogörelse av den förda politiken och antal livskraftiga företag i respektive kommun!

För att påverka näringslivet framåt så bör Värmland i stort fundera på hur vi kan minska "braindrainingen". Ta upp kampen om spetskompetensen genom försök till att locka tillbaka några av de talangfulla personer som flyttat till storstäderna under 50 års tid. Börja med att få igång flygplatsen, goda kommunikationer av alla slag är grunden för lyckosamma affärsförbindelser, det är ingen hemlighet. Besök arbetsmarknadsmässorna på de största universiteten och erbjud studenterna en lönsam och trygg framtid i Värmland. Framförallt bör rejäla delegationer sändas till arbetsmarknadsdagarna på Chalmers tekniska högskola, Göteborg och Kungliga tekniska högskolan, Stockholm samt Statens olika lantbruksuniversitet. Där finns kanske studenterna som är morgondagens framgångsrika företagare. Personer som vi alla är beroende av eftersom företag betalar in kommunalskatten av den anställdes lön till kommunen där arbetstagaren bor.

Värmländsk företagare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.