Arvikateam tvåa i SM – drog upp gädda på 122 centimeter

Publicerad:
Lars Andersson och Anders Lundberg i Arvikalaget Team Krokodilexpressen kom under helgen tvåa i SM i gäddtrolling som avgjordes på Glafsfjorden. Dessutom drog de upp helgens största fisk som var på hela 122 centimeter. Foto: Linus Carle

Arvikalaget Team Krokodilexpressen med Lars Andersson och Anders Lundberg vann silver när SM i gäddtrolling avgjordes på Glafsfjorden under helgen. Dessutom drog de upp helgens största fisk – 122 centimeter!

34 team har under helgen spenderat många timmar ute på Glafsfjordens vatten för att göra upp om titeln Sveriges bästa gäddtrollingsfiskare för 2021.

Efter första dagen ledde Arvikalaget Team Krokodilexpressen, men när tävlingen summerades under söndagseftermiddagen fick laget nöja sig med en silvermedalj efter att ha fallit på målsnöret med knappa fyra centimeter upp till segrande laget Team Trekrok från Örebro. Trea i tävlingen kom Team Yngvesson från Jönköping.

Det är lagens fem längsta fiskar under helgen som räknas. Team Krokodilexpressen kom upp i 504 centimeter medan guldmedaljörerna Team Trekrok fick ihop 508 centimeter. Alltså i snitt en meter per gädda!

Prispallen, från vänster silvermedaljörerna Lars Andersson och Anders Lundberg i Team Krokodilexpressen, i mitten guldmedaljörerna Bruno Sandberg och Mikael Stange i Team Trekrok och till höger bronsmedaljörerna Elia Yngvesson, Nils-Emil Yngvesson och Jonathan Gustavsson i Team Yngvesson.
Prispallen, från vänster silvermedaljörerna Lars Andersson och Anders Lundberg i Team Krokodilexpressen, i mitten guldmedaljörerna Bruno Sandberg och Mikael Stange i Team Trekrok och till höger bronsmedaljörerna Elia Yngvesson, Nils-Emil Yngvesson och Jonathan Gustavsson i Team Yngvesson. Foto: Linus Carle

Team Krokodilexpressen fick dock ett tröstpris då de drog upp tävlingens längsta gädda som mätte hela 122 centimeter.

– Det är personbästa så det ju helt ok att ta det i dag! Det har varit fantastiskt roligt där ute, säger Lars Andersson som tävlar tillsammans med Anders Lundberg.

– Det är små marginaler, men också det som är tjusningen. Nästa gång får vi hoppas att marginalerna är med oss, fortsätter Lars.

16 gäddor

Lars och Anders drog under helgen upp 16 gäddor men det är alltså bara de fem längsta som räknas med i tävlingen.

De tävlande lagen tar bild på fisken mot en måttbräda och skickar sedan in bilden till sekretariatet som kontrollerar. Samtliga gäddor släpps tillbaka i vattnet.

Vad ska man tänka på när man fiskar trolling?

– Det är många parametrar: vilket djup gäddan är på, vilket bete och vilken färg på betet och hastighet på båten. Har man fel hastighet är det inte säkert att man får något, säger Lars.

Har ni haft någon fördel att fiska på hemmavatten?

– Ja, lite grann, vi fiskar ju mycket här. Men det har varit fiskeförbud två veckor innan tävlingen så när vi startade hade vi inte mycket att gå på, säger Lars.

Team Krokodilexpressen har redan nu kvalat in till nästa års SM som avgörs i Jönköping. Då satsar de på revansch!

Tävlingsansvarige Kalle Abresparr är väldigt nöjd med tävlingen som faktiskt är det första svenska mästerskapet i gäddtrolling någonsin.

– Det har varit fantastiska dagar ute på sjön. Allt har fungerat klockrent, säger han.

En tävlande båt på väg in till småbåtshamnen efter en heldag ute på Glafsfjorden.
En tävlande båt på väg in till småbåtshamnen efter en heldag ute på Glafsfjorden. Foto: Linus Carle

Artikeltaggar

ArvikaDjur och naturFiske

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare