Hoppa till huvudinnehållet

Privat rymdhistoria

Publicerad:
Reporter Henrik L Barvå
Henrik L Barvå
henrik.l.barva@nwt.se
Inspiration 4:s passagerare i Dragonkapseln på sin första dag i rymden. Från vänster Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor.
Inspiration 4:s passagerare i Dragonkapseln på sin första dag i rymden. Från vänster Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski och Sian Proctor. Foto: SpaceX via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För en dryg vecka sedan skrevs en bit rymdhistoria igen. Då ägde den första helt privata rymdfärden i omloppsbana rum med hjälp av en av SpaceX Dragonkapslar vid namn Resilience. Uppdraget fick namnet Inspiration 4 och ombord fanns fyra personer, inga av dem professionella astronauter. Färden skedde som en del av en välgörenhetssatsning för att samla in pengar till St Judes barnsjukhus för forskning om barncancer.

Resilience nådde i sin omloppsbana en höjd av 585 kilometer, och så högt har få astronauter kommit. Senast var 1999 med en rymdfärja som skulle underhålla Hubble-teleskopet. Det var en riktig rymdfärd som varade i fyra dagar, till skillnad mot Bransons och Bezos små rymdskutt.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

CancerRymdenSigneratSpaceXVälgörenhet