En smakfest med skrädmjöl och kolbullar – Nedre Femtå qvarn mal på

Publicerad:
Kraiamphon Unasa och Nils-Åke Jonsson driver Nedre Femtå qvarn norr om Ambjörby. Foto: Morgan Bäckvall

Kvarnen var i full gång, liksom rosteriet, när Nedre Femtå qvarn hade öppet för besökare under matfestivalen Smaka på Värmland.

I ett gassande solsken stod Nils-Åke Jonsson med hustrun Kraiamphon Unasa, och dottern Sara Jonsson Kvarnlöf och överblickade hur besökare strömmade till.

Den gamla kvarnen intill Fämtan norr om Ambjörby har nya ägare sedan en tid tillbaka. Nils-Åke Jonsson är en av dem och tillsammans med dotter och fru mals skrädmjöl som redan syns ute i butikerna.

– Det börjar rulla på bättre och bättre nu. Nu har vi även börjat att leverera till Ica Toria i Torsby, säger Nils-Åke Jonsson.

”Bergatrollet” Catrine Arnesson och Doris Sundholm sköter serveringen. Kari och Yvonne Kylli till höger hade ätit kolbullar.
”Bergatrollet” Catrine Arnesson och Doris Sundholm sköter serveringen. Kari och Yvonne Kylli till höger hade ätit kolbullar. Foto: Morgan Bäckvall

Det pågår försäljning och det gick att köpa fika, skrädmjöl och kakor av ”bergatrollet” Catrine Arnesson.

Hon har fixat en uppstoppad docka som välkomnade besökare i helgen.

– Det stod bara ett tråkigt plåtskåp där, så vi fixade till en ”gubbe”, säger Catrine Arnesson.

Nils-Åke Jonsson i rosteriet där havrekärnor rostas, mals och blir skrädmjöl.
Nils-Åke Jonsson i rosteriet där havrekärnor rostas, mals och blir skrädmjöl. Foto: Morgan Bäckvall

Från Trollhättan kommer Kari och Yvonne Kylli. Det sökte sig till Nedre Femtå qvarn under lördagen av en särskild anledning.

– Vi åkte hit för det var ett perfekt tillfälle att äta lunch. Vi har köpt kolbullar. Det är gjort på mjöl och vatten och så är det fläsk i, säger Kari Kylli.

– Vi har fritidshus i Månäs, Västra Månäs. Så det ligger på andra sidan Klarälven, förklarar Yvonne Kylli.

Kolbullar. Arkivbild.
Kolbullar. Arkivbild. Foto: Andreas Dagström

– Kolbullarna är självklart gjorda på skrädmjöl. Det är mycket godare, säger Catrine Arnesson.

Skrädmjöl ”sôm di gjord förr i vala”, står det på påsen.
Skrädmjöl ”sôm di gjord förr i vala”, står det på påsen. Foto: Morgan Bäckvall

Nils-Åke Jonsson sköter det tekniska i kvarnen som faktiskt stod still sedan början av 1970-talet, men som nu tuffar på riktigt bra. Nils-Åke tar en sväng till rosteriet i en intilliggande byggnad. Det är en angenäm doft som möter en i dörren.

Hustrun Kraiamphon Unasa sköter bland om packrutinerna. Det blir i papperspåsar som rymmer 1 000 gram skrädmjöl.

– Jag har hand om ekonomin i företaget, berättar Nils-Åkes dotter Sara Jonsson Kvarnlöf.

Thommys grillbil lockade matglada besökare med värmländska smakerEfter konkursen – nu är Nedre Femtå qvarn i drift

Artikeltaggar

AmbjörbyFemtanMat och dryckNedre Femtå qvarnNils-Åke JonssonSmaka på VärmlandTrollhättan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare