Kvarnen var i full gång, liksom rosteriet, när Nedre Femtå qvarn hade öppet för besökare under matfestivalen Smaka på Värmland.
I ett gassande solsken stod Nils-Åke Jonsson med hustrun Kraiamphon Unasa, och dottern Sara Jonsson Kvarnlöf och överblickade hur besökare strömmade till.
Den gamla kvarnen intill Fämtan norr om Ambjörby har nya ägare sedan en tid tillbaka. Nils-Åke Jonsson är en av dem och tillsammans med dotter och fru mals skrädmjöl som redan syns ute i butikerna.
– Det börjar rulla på bättre och bättre nu. Nu har vi även börjat att leverera till Ica Toria i Torsby, säger Nils-Åke Jonsson.
Det pågår försäljning och det gick att köpa fika, skrädmjöl och kakor av ”bergatrollet” Catrine Arnesson.
Hon har fixat en uppstoppad docka som välkomnade besökare i helgen.
– Det stod bara ett tråkigt plåtskåp där, så vi fixade till en ”gubbe”, säger Catrine Arnesson.
Från Trollhättan kommer Kari och Yvonne Kylli. Det sökte sig till Nedre Femtå qvarn under lördagen av en särskild anledning.
– Vi åkte hit för det var ett perfekt tillfälle att äta lunch. Vi har köpt kolbullar. Det är gjort på mjöl och vatten och så är det fläsk i, säger Kari Kylli.
– Vi har fritidshus i Månäs, Västra Månäs. Så det ligger på andra sidan Klarälven, förklarar Yvonne Kylli.
– Kolbullarna är självklart gjorda på skrädmjöl. Det är mycket godare, säger Catrine Arnesson.
Nils-Åke Jonsson sköter det tekniska i kvarnen som faktiskt stod still sedan början av 1970-talet, men som nu tuffar på riktigt bra. Nils-Åke tar en sväng till rosteriet i en intilliggande byggnad. Det är en angenäm doft som möter en i dörren.
Hustrun Kraiamphon Unasa sköter bland om packrutinerna. Det blir i papperspåsar som rymmer 1 000 gram skrädmjöl.
– Jag har hand om ekonomin i företaget, berättar Nils-Åkes dotter Sara Jonsson Kvarnlöf.
Thommys grillbil lockade matglada besökare med värmländska smakerEfter konkursen – nu är Nedre Femtå qvarn i drift