Hoppa till huvudinnehållet

Utreder Bibliotekshuset inför renoveringen

Publicerad:
Karlstads kommun utreder just nu renoveringsbehovet för Bibliotekshuset i Karlstad. Ventilationen är en av sakerna som behöver åtgärdas. Totalkostnaden beräknas till minst 120 miljoner kronor. Foto: Helena Karlsson

Nu har arbetet inletts med att utreda vilka åtgärder som behöver göras när Bibliotekshuset ska renoveras.

Projektet är stort och beräknas kosta minst 120 miljoner kronor.

Vill börja planera renovering av Bibliotekshuset

– Vi har anlitat flera olika arkitekter som ser över vilka delar av huset som behöver rustas upp. Det är frågan om en större statusuppdatering som ska göras, säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Det 13 000 kvadratmeter stora Bibliotekshuset invigdes 1973 och med åren har renoveringsbehoven blivit allt större. Framför allt är det delar av ventilationen och luftkylningen som behöver bytas i de övre delarna av huset.

– Vi utreder även annat. Bland annat ytskikt, fasader och fönsterbyten. Vi tittar på helheten.

Tidigast 2023

Även avlopps- och värmesystem ska studeras. Det finns ingen speciellt datum när utredningen av Bibliotekshusets status ska vara klar.

– Nej, vi vet ännu inte när vi är klara. Som tidigast kan arbetet med renoveringen komma i gång 2023, men troligen snarare 2024 eller 2025. Men först måste projektet in i budgeten, säger Pernilla Kortzon.

Minst 120 miljoner

Totalt innebär en renovering av Bibliotekshuset stora kostnader. I fjol värderades de till 120 miljoner kronor.

– Det är viktigt att vi tar ett större grepp om Bibliotekshuset. Det är ett viktigt hus och den kommunala byggnad som besöks av flest personer.

– Vi måste avsätta pengar till en renovering. Den är helt nödvändig, har teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) tidigare sagt till NWT.

Artikeltaggar

BibliotekshusetHenrik LanderKarlstads kommunNyheterPernilla KortzonTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.