Hoppa till huvudinnehållet

Norge öppnar gränsen till Värmlands län fullt ut igen

Publicerad:
Från och med lördag klockan 16 öppnas gränsen mellan Norge och Värmlands län ut igen.
Från och med lördag klockan 16 öppnas gränsen mellan Norge och Värmlands län ut igen. Foto: Denny Jansson

Vid lunchtid på fredagen kom beskedet från den norska regeringen att Norge åter öppnar gränsen för fullt mot Värmlands län.

Det sker från lördag klockan 16.

– Det känns väldigt bra. Nu hoppas jag att vi slipper fler stängningar, säger Daniel Schützer (S).

Från och med lördag klockan 16 ska Norge återgå till en mer normal vardag. Ej fullvaccinerade personer som kommer från länder och regioner som är gröna och orangea i EU och Inre Schengen behöver inte längre gå i karantän vid resa in i Norge.

Även kravet på coronatest innan man ankommer Norge tas bort liksom kravet på tester vid passering av gränsen för dem som reser från gröna och orangea regioner. Även de norska coronahotellen försvinner.

Dessutom ska bara stickprov tas på de som reser in i Norge, inte alla som det tidigare har varit. Successivt ska dessutom fler gränsövergångar än dagens 35 öppnas mellan Sverige och Norge så snabbt man får på plats testcenter där.

Från den 1 oktober tar norska UD även bort de globala reseråden.

– Vi har klarat oss bättre än många andra länder och nu har vi möjlighet att genomföra de här lättnaderna. Jag vill tacka det norska folket som har varit duktiga på att följa reglerna, säger statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg meddelade på fredagen att Norge från och med lördag ska återgå till normal vardag och att i stort sett alla restriktioner försvinner.
Statsminister Erna Solberg meddelade på fredagen att Norge från och med lördag ska återgå till normal vardag och att i stort sett alla restriktioner försvinner. Foto: Terje Pedersen

”Väldigt positivt”

Förändringarna väckte stor glädje.

– Väldigt positivt förstås. En stängd gräns där bara fullvaccinerade har fått passera har ställt till med problem.

– Nu förutsätter vi att folk sköter sig så vi slipper fler stängningar. Jag hoppas verkligen att det blir så, säger Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda kommun.

Symbolisk invigning

På lördag återinvigs passande nog Fredsmonumentet i Morokulien.

– Det blir symboliskt. Vi vill ju ha en öppen gräns där samverkan råder mellan länderna. En öppen gräns innebär ju även att vi kan träffa nära och kära på båda sidor om Kölen, säger Johanna Söderberg.

Kommunalrådet Daniel Schützer (S) är mycket glad över att gränsen öppnas helt igen.
Kommunalrådet Daniel Schützer (S) är mycket glad över att gränsen öppnas helt igen. Foto: Lisa Olaison

Kollegan Daniel Schützer i Årjäng är också väldigt glad.

– Ja, det känns väldigt bra. Öppningen innebär att gränshandeln kommer att öka ytterligare och att norrmännen upplever att det inte är farligt att åka till Värmland.

– Jag tror på ett stadigt uppsving i handeln under hösten. Det blir nog ingen stor förändring direkt nästa vecka.

Han konstaterar att man nu har ett arbete att göra.

– Vi behöver marknadsföra för att locka hit fler norrmän och bygga upp relationen med dem igen. Då är Interreg-projekt ett bra sätt att göra det på, säger Daniel Schützer.

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har jobbat hårt för gränsen ska öppnas igen. Han är glad över det norska beskedet.

– Jättebra, men samtidigt kvarstår problemet med att många småvägar över gränsen fortfarande är stängda vilket leder till långa omvägar för folk. Dessa måste också öppnas.

– Jag har ställt en skriftlig fråga till minister Anna Hallberg som har ansvar för de nordiska frågorna om detta är lagligt av Norge att stänga alla dessa gränsövergångar.

”En glädjens dag”

Bland handlarna är man också mycket nöjda.

– Detta är en glädjens dag och det blev ännu bättre när vi fick beskedet att det bara blir stickprovskontroller på gränsen.

– Det innebär att köerna kommer att bli betydligt kortare och att fler väljer att åka över och handla. Dessutom ska man ha lägre fokus på kontroller i områden med låg smitta, bland annat Värmland.

– Det är även positivt att Norge planerar att öppna fler gränsövergångar, säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland som driver Maximat-butikerna i Charlottenberg och Töcksfors.

Han berättar att handeln i Maximat-butikerna hela tiden ökar.

– För vår del ligger den på 55-60 procent av det normala och siffrorna stiger vecka för vecka. Norges beslut kommer givetvis öka handeln ytterligare.

Claes Sjöholm, centerchef vid Charlottenbergs shoppingcenter gör tummen upp efter det norska beskedet om gränsöppning.
Claes Sjöholm, centerchef vid Charlottenbergs shoppingcenter gör tummen upp efter det norska beskedet om gränsöppning. Foto: Peter Bäcker

”Betyder jättemycket”

Även Claes Sjöholm, centrumchef vid Charlottenbergs shoppingcenter, jublar över det norska beskedet.

– Det här betyder jättemycket för oss. Det känns underbart och det ligger helt i linje med öppningen av det svenska och norska samhället. Men det var ändå lite av en överraskning att man valde att ta ett så stort steg nu.

– Förra gången Värmlands län blev grönt ledde det till enorma köer vid gränsen när norrmännen skulle hem och det ser vi ut att slippa nu, säger Claes Sjöholm.

Han konstaterar att gränshandeln stadigt har ökat de senaste veckorna och förväntar sig nu en ytterligare uppgång.

– Många familjer med barn har inte kunnat resa över gränsen, men det kommer de kunna göra nu. Vi får även med oss mycket handel i samband med det norska höstlovet och senare väntar ju julhandeln.

”Väldigt välbehövligt”

Madeleine Ward, centrumchef vid Töcksfors shoppingcenter, känner en stor lättnad att Norge släpper på gränsrestriktionerna.

– Det är jätteskönt. Ett väldigt välbehövligt och efterlängtat besked. Nu börjar vi återgå till en vardag och det är bra. Samtidigt har vi flera nya butiker på väg in i köpcentret så tajmingen är bra, säger hon.

UD slopar global reseavrådan

Artikeltaggar

Daniel SchützerJohanna SöderbergNorgeNyheterTorbjörn SwartzVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.