Hoppa till huvudinnehållet

Konsten går i familjen – Maria hittade sin egen väg dit

Publicerad:
Maria Lager ställer ut på Konst i Karlstad, Kika. Utställningen pågår till den 16 oktober.
Maria Lager ställer ut på Konst i Karlstad, Kika. Utställningen pågår till den 16 oktober. Foto: Lena Richardson

Maria Lager växte upp i en äkta konstnärsfamilj, med aktiva konstnärskap i flera släktled bakåt – bland dem mormor Gerd Göran.

Ändå, eller just därför, hade hon först helt andra yrkesplaner, men hittade sin egen väg till konsten.

Nu ställer hon ut i Karlstad.

På torsdagen reste Maria Lager från hemstaden Alingsås till galleriet Kika, Konst i Karlstad. Med sig hade hon ett stort antal målningar i akryl, i en lugnt blå färgskala, ibland med inslag av plommonviolett.

I bilderna kan man hitta människor, men också fåglar och växter i skiftande perspektiv.

– Jag gillar öppna landskap och att det händer olika saker i många dimensioner, nära och långt borta – rörelse, yta, djup, säger Maria Lager.

Bilder i det inre

Motiven kommer delvis av en slump: exempelvis är människorna som går i några av målningarna bildminnen från folk hon såg vandra i strandkanten i Kalifornien.

Också växterna hittade sin väg in:

– Jag höll på med en bukett och skulle plocka bort det risiga och så började det falla ner. Vad vackert! Då går jag igång på strukturen,färgen, bladen, det skira och det sköra.

Fåglar sitter och är på väg

Fåglarna i hennes konst brukar väcka nyfikenhet:

– Folk frågar varför jag har så många fåglar med, men jag gillar att de sitter och betraktar. Antingen betraktar fågeln mig eller så kan jag betrakta den och det blir också ett ögonblick, jag gillar ögonblicksbilder. Jag gillar rörelsen och fåglarna som sitter och är på väg någonstans.

"Det är allvar, därför måste man stoppa in lite lek i det”, säger Maria Lager. (Detalj ur större målning)
"Det är allvar, därför måste man stoppa in lite lek i det”, säger Maria Lager. (Detalj ur större målning) Foto: Lena Richardson

Det är dock inget exakt blomster- eller fågelmåleri hon siktar på.

– Jag tycker om när man inte riktigt ser, utan man måste tänka ”vad känner jag här egentligen”? Jag har börjat söka mer inåt, förut har jag mer letat runt mig. Nu letar jag efter saker som beskriver något inuti.

Fyra generationer

Maria Lager är uppvuxen med konsten nära inpå. Mormor är välbekanta konstnären Gerd Göran, men också Marias mamma och pappa är konstnärer och det finns ännu fler i släkten.

– 2015 hade vi en utställning på Rackstadmuseet med fyra generationer, berättar hon.

Vad betyder det att växa upp med konstnärer så nära i familjen?

– Att det är något naturligt, att gå på vernissager och livet som konstnär, att man är i ateljén och arbetar. Det är ett fritt liv, men ingen semester!

Maria Lager arbetar både i stort och litet format.
Maria Lager arbetar både i stort och litet format. Foto: Lena Richardson

I andra familjer kan ett yrkesval som konstnär kanske förskräcka, men icke här:

– Det var inget konstigt att välja detta, men i tonåren ville jag inte bli konstnär. Jag var elev på reklambyrå när jag var 16-17, men efter ett år där började jag längta efter det fria uttrycket.

Då sökte hon folkhögskola med estetisk inriktning och sedan gick hon flera konstskolor.

Maria är uppvuxen i Göteborg och Gerd Göran bor i Sångshyttan i Hällefors, men visst har hon fått stöttning i sitt val.

– Mormor och jag har varit på resa ihop och målat. Hon fick en inbjudan att komma till Höga kusten och måla för det fanns många solrosor där. Vi åkte upp och var där tillsammans.

Sitt eget spår

Konstnärligt har de helt olika temperament. Maria har sitt eget spår och hennes motiv är alltid öppna för många olika tolkningar.

Dags för avtäckning. Maria Lager hade många verk att befria från plast och få upp på galleriväggarna.
Dags för avtäckning. Maria Lager hade många verk att befria från plast och få upp på galleriväggarna. Foto: Lena Richardson

Hon berättar om hur hon en gång tjuvlyssnade på två damer som diskuterade hennes verk på en utställning och hade ganska olika syn på vad de såg.

– Och jag hade en tredje... Det är jättespännande att en bild kan ha så många betydelser.

Till sist måste ju nyfikenheten stillas på ytterligare en punkt: går konstnärsarvet vidare? Maria har tre barn; de två äldsta har valt andra vägar (”hittills”, kanske man ska gardera med) men:

– Min yngsta är på väg och ska gå Kyrkerud.

Artikeltaggar

AlingsåsGerd GöranGöteborgHälleforsKarlstadKonstKonst i KarlstadKonstnärUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.