Hoppa av

Ledare
PUBLICERAD:
Byt styrelse.
Foto: Daniel Olausson

Avhoppen ur styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget Sunne Fastighets AB fortsätter. Först var det moderaten Bo Eråker som lämnade med uppmaningen till de övriga i styrelsen att göra detsamma. Då hoppade också socialdemokraten Per Vitalis av. Han hade fått nog av påhoppen.

Bakgrunden är den stora förtroendeklyfta som öppnat sig mellan bolaget å ena sidan och såväl förvaltningen som den politiska ledningen i kommunen. Det ledde bland annat till att den bantade bolagsstyrelsen beslöt om en oerhört generös fallskärm åt bolagets vd Perra Hermansson.

Som Eråker konstaterar kan inte ägarna bytas ut och då måste istället styrelsen lämna sina poster. Man har nått vägs ände nu. Det har blivit ohållbart. Det finns säkert många anledningar till klyftan, och det är inte ens fel att två träter. Men bolaget är ändå kommunalt och måste dra jämt med kommunen, även om kommunledningen också felat.

Lösningen är heller inte att ge en vd som bolagsstyrelsen uppskattar ett exempellöst stor avgångsvederlag om denne skulle sluta. Då gräver man snarare djupare skyttegravar och närmast tvingar fram vd:ns avgång då kommunen återtar kontrollen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.