Hoppa till huvudinnehållet

Stor brist på rastplatser i västra och norra Värmland – NTF: ”En trafikfara”

Publicerad:
Bristen är stor på rastplatser i västra och norra Värmland. Det leder till att folk kör för länge utan att stanna och det är trafikfarligt, konstaterar NTF Värmlands verksamhetschef Anders Kalborg. Bilden visar rastplatsen på Sörmon längs E18, den senaste som har byggts i länet.
Bristen är stor på rastplatser i västra och norra Värmland. Det leder till att folk kör för länge utan att stanna och det är trafikfarligt, konstaterar NTF Värmlands verksamhetschef Anders Kalborg. Bilden visar rastplatsen på Sörmon längs E18, den senaste som har byggts i länet. Foto: Christer Wik

Det råder stor brist på rastplatser i västra och norra Värmland.

På E18 finns det inga rastplatser mellan Nyängen och riksgränsen, en sträcka på tio mil.

Värst är situationen på 62:an. Där saknas det rastplatser längs de 14 milen mellan Norra Råda och Långflon.

Vi hör ofta Trafikverket tala om vikten att ta pauser ofta i samband med långa resor så att vi ska undvika att bli trötta bakom ratten.

Det bygger på att det finns bra ställen att lätt och trafiksäkert stanna till på. Därför har Trafikverket byggt upp ett nät med cirka 270 rastplatser runt om i landet.

Men bara 14 av dem finns i Värmlands län trots att det är ett län med mycket genomfartstrafik. Det kan jämföras med Dalarnas län som har hela 31 rastplatser.

Längs E18 finns det inte en enda rastplats väster om den i Nyängen i Grums och fram till riksgränsen, en sträcka på tio mil.

Samma sak är läget längs de nio milen på 61:an från rastplatsen vid Norsälven i Kil och upp till Morokulien där länets västligaste rastplats finns.

Det största hålet i Trafikverkets nät längs de stora vägarna i länet finns på 62:an. Från Norra Råda och norrut till Långflon finns det inte en rastplats längs de 14 milen i Klarälvdalen.

Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland, anser att det är allvarligt ur trafiksäkerhetsskäl att det är så långt mellan rastplatserna i delar av länet.
Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland, anser att det är allvarligt ur trafiksäkerhetsskäl att det är så långt mellan rastplatserna i delar av länet. Foto: Jonas Klint

De stora bristerna upprör Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland.

– Med tanke på att så många olyckor orsakas av trötthet är detta en jättestor fråga som vi måste lyfta med Trafikverket.

– Att det inte finns rastplatser leder till att många kör för lång tid utan att ta pauser. Det är en trafikfara i sig och att köra trött är att jämställa med att köra rattonykter, säger Anders Kalborg.

Han får medhåll av Karlstadsbördige Claes Tingvall, tidigare trafiksäkerhetschef på Trafikverket och mannen bakom Nollvisionen.

– Brist på sömn är en stor faktor vid trafikolyckor och nya bilar är bättre på att varna när vi blir trötta.

– Det bästa rådet då är att stanna och sova en stund och det ska längs våra vägar finnas möjlighet att lätt kunna stanna och sova eller vila, säger han.

Claes Tingvall vill i övrigt inte kommentera rastplatsbristen i länet. Det gör i stället Jimmy Malmquist, regional rastplatssamordnare på Trafikverket.

– Vi är medvetna om bristen på rastplatser i Värmlands län och har en kartläggning över detta att göra.

– Utbyggnaden av rastplatser finns med i planeringen tillsammans med allt annat, men när det kan byggas fler i länet kan jag inte säga.

– Vi lyfter frågan och sedan är det upp till regeringen att ger oss pengar. E18 är vårt ansvar och där konkurrerar vägen med övriga Europavägar.

– 61:an och 62:an är regionens ansvar och i deras länspott finns det ännu mindre pengar till rastplatser, säger Jimmy Malmquist.

Artikeltaggar

Anders KalborgMotorNTFRastplatsTrafikanalysTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.