Hoppa till huvudinnehållet

Jätteökning för båtbussarna – trots restriktionerna

Publicerad:
Båtbussarna har haft ett kanonår i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Båtbussäsongen går mot sitt slut i Värmland. Region Värmland summerar ett kanonår där antalet resenärer på de olika sträckorna ökat med 28 procent jämfört med sommaren 2020.

Totalt var det 31 000 personer som reste med båtbussarna under sommaren, lika många som 2019. Detta trots att båtbussarna behövt anpassa sig efter restriktioner under sommaren och inte kört efter full kapacitet. Och jämfört med 2020 var det alltså en ökning med 28 procent.

Enligt Region Värmlands tätortstrafikchef Mathias Lindgren beror ökningen på flera faktorer.

– Vädret har varit på båtbussarnas sida, med mycket sol och värme och med bra vattennivåer i älven. Detta i kombination med att många hunnit vaccinera sig, samtidigt som man fortfarande gärna semestrar på hemmaplan, tror vi också har bidragit till ökningen. Att åka båtbuss är en fantastisk utomhusaktivitet som passar gammal som ung, säger Mathias Lindgren i ett pressmeddelande.

Dessutom utgår många av båtarna nu från Inre hamn i Karlstad, istället för Café Slussvakten där biljetterna köptes tidigare.

– I och med flytten fick båtbussarna en bättre synlighet i Karlstads stadsmiljö. Inre hamn har också varit en bra, tillgänglig och tydlig hållplats som många sett och hittat till.

Båtbussarna trafikerar vattenvägarna september ut innan säsongen är slut.

Bra sommar för båtbussarna enligt prognosen – och två linjer förlängsHögt tryck på båtbussarna – tror på några tusen fler passagerare i år

Artikeltaggar

BåtbussMathias LindgrenRegion VärmlandResorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.