Hoppa till huvudinnehållet

Efter miljonkrav – facket går med på förlikning: ”För lätt att undvika skadestånd”

Publicerad:
Gruvöns bruk. Arkivbild.

Byggnads stämde förra året ett polskt byggföretag vid bygget av en kartongfabrik i Grums på 4,9 miljoner kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Nu har facket gått med på en förlikning med 450 000 kronor i Arbetsdomstolen.

Jobbade på Gruvön utan lön - nu stäms byggfirma på miljonbelopp

Fackförbundet Byggnads stämde företaget på 4,9 miljoner kronor förra sommaren och menade att det polska bolaget systematiskt fuskat med utbetalning av lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda.

Detta efter en granskning av Byggnads där det framkom att företagets 80 anställda arbetat sammanlagt 7 878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

Efter granskningen kommenterade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin det inträffade så här:

”Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan. Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas.”

Detta inträffade 2018–2019 vid bygget av en ny pappersmaskin på Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums.

Men det blev alltså inte tal om några 4,9 miljoner i skadestånd, detta efter att fackförbundet gått med på en förlikning om 450 000 kronor i Arbetsdomstolen.

Varför gick ni med på en förlikning?

– Så som regelverket ser ut idag är det alldeles för lätt för företag att undvika skadestånd genom att exempelvis försätta sig i konkurs. Inte sällan för att sedan återuppstå med i princip samma huvudmän under ett annat bolagsnamn. Att nå en förlikning är ett sätt för Byggnads att ändå säkerställa att man ändå får någon typ av skadestånd, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads. Foto: Terese Perman

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenBillerud Korsnäs GruvönBrott & blåljusByggbranschenByggnadsGrumsKatrineholmKollektivavtalLöner

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.