Sot & OVK i Arvika får lämna ifrån sig uppdraget som sotare i kommunen – efter 56 år.
Men stor ovisshet har varit kring vilka som tar över. Företaget som vann upphandlingen har nyligen diskvalificerats av förvaltningsrätten.
– Vi har valt att gå på deras beslut, säger Mattias Larsson, chef för myndighetsstaben i Arvika.
Det var i slutet av förra året som det stod klart att sotarfirman Sot & OVK i Arvika inte längre skulle sköta sotning och brandskyddskontroll inom Arvika kommun.
Ett uppdrag man har haft sedan 1965, när Per Gunnar Ohlson startade firman.
Den tiden är alltså snart förbi.
– Det har inte bara varit, utan är jättejobbigt, säger Niclas Ohlson som tog över firman för drygt 20 år sedan efter sin far.
– Förr i tiden var sotaren alltid lokal. När min pappa skrev på avtalet var det krav på att man skulle vara bosatt i kommunen. Så mycket kan det ändra sig på 50 år...
Erbjöd lägst pris
Skorstensfejarmästarna Syd, från Skåne, vann först upphandlingen genom att erbjuda kommunen klart lägst pris bland de tre anbuden.
– Vi tittar på vem som är billigast och om alla är kvalificerade, så görs det en tilldelning utefter det, säger Mattias Larsson och hänvisar till Lagen om offentlig upphandling.
Skåneföretag tar över sotningen i ArvikaMen det var inte slut på historien där.
Tvåan i upphandlingen, Karlstadsbolaget Sotning & Ventilation i Säffle-Åmål, valde att överklaga valet av entreprenör, eftersom man ansåg att Skorstensmästarna Syd inte klarade av att uppfylla de ekonomiska krav som krävs för uppdraget.
Skåneföretaget lämnade då kompletterande uppgifter genom att åberopa ett annat företags kapacitet – vilket visade sig inte vara en tillräckligt giltig sanningsförsäkran.
”Skulle ha gjort annorlunda”
Detta har förvaltningsrätten kunnat konstatera i domen som offentliggjordes förra veckan, där det föreslås att Skorstensfejarmästarna Syd ska diskvalificeras.
– Det har tagit lite tid för förvaltningsrätten att komma med en dom. De säger att deras bedömning är att de skulle ha gjort annorlunda och inte godkänna deras ansökan. Vi har läst domen och valt att inte överklaga, utan gå på deras beslut, säger Mattias Larsson, chef för myndighetsstaben och ansvarig för upphandlingen.
Detta innebär att Sotning & Ventilation i Säffle-Åmål, som var tvåa i upphandlingen, istället blir tilldelade uppdraget av kommunen.
– Men inget är klart än då beslutet kan överklagas inom 14 dagar efter domen, då blir det i så fall en ny vända hos förvaltningsrätten, säger Larsson.
Halverad styrka
Vad som är klart är i alla fall att Sot & OVK i Arvika får fortsätta feja skorstenar i kommunen i drygt ett år till.
– Det står kvar, nuvarande entreprenör är förärad uppdrag till sista september 2022. De nya ska ha ett år på sig att komma i ordning med verksamheten, säger Mattias Larsson.
Något som ställer till det en del för Arvikafirman, då man kommer få jobba med nästintill halverad styrka nästa år.
– Jag har inte sagt upp någon än, de förlängde ju mitt avtal så jag måste på nåt sätt försöka göra så gott jag kan. Men en kille fick jobb som tullare, en slutar sista september och en slutar vid årsskiftet. Så det blir tre man plus mig, berättar Niclas Ohlson.
Då lär det bli tufft att få ihop det?
– Ja, vi kommer att få fullt upp – den saken är säker.
Hur ser du på situationen som blivit, med diskvalificeringen av Skorstensfejarmästarna Syd?
– I ett sånt här system får man räkna med att det dyker upp aktörer som är mindre seriösa. Jag tror inte att de är riktiga yrkesmän, utan enbart ute efter att tjäna mer pengar. Men jag är så klart född i det här och färgad av det också, säger Niclas som tror lokalkännedomen är en stor fördel i yrket:
– Det innebär en trygghet för kommuninvånarna, för ofta får de till och med upp ett ansikte på mig. Det blir en helt annan personkemi.
Sotning och brandskyddskontroll
Kommunen har ansvaret för att sotningsverksamheten inom kommunen utförs enligt bestämmelserna i lagen. Sotning är viktig för att förhindra bränder, ungefär 30 procent av bränder i byggnader i Sverige är eldstadsrelaterade.
Sotningsverksamheten är numera uppdelad i två separata uppdrag: sotning och brandskyddskontroll, som kan göras med olika tidsintervaller.
Vid sotning tas brandfarliga beläggningar bort för att minska risken för brand.
Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i en anläggning för att undvika skador orsakade av brand. Följande kontrolleras:
• Sotbildningar och beläggningar
• Skador eller förändringar av det tekniska utförandet
• Temperaturförhållanden
• Tryckförhållanden och täthet
• Drift och skötsel
Källa: MSB