Hoppa till huvudinnehållet

Regionen: Vi vill inte bli förknippade med NMR

Publicerad:
Regiondirektör Peter Bäckstrand menar att det är svårt att vidta åtgärder om tandläkarens nazistiska åsikter inte påverkar hans yrkesutövning.
Regiondirektör Peter Bäckstrand menar att det är svårt att vidta åtgärder om tandläkarens nazistiska åsikter inte påverkar hans yrkesutövning. Foto: Tommy Andersson

Tandläkaren är anställd av Region Värmland och aktiv i en nazistorganisation.

– Men så länge som det inte går ut över arbetet eller påverkar arbetet eller syns i utövningen av arbetet så är det svårt att vidta några åtgärder, säger regiondirektör Peter Bäckstrand.

Den värmländske tandläkaren har en central roll i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen avdelning i Värmland, samtidigt som han på vardagarna arbetar heltid på Folktandvården Värmland.

Men även om tandläkarens nazistiska engagemang går emot Region Värmlands värdegrund är det inte säkert att det påverkar hans anställning.

– Vi ägnar oss inte åt någon form av åsiktsregistrering i Region Värmland. Det som är otroligt viktigt för oss är att det inte finns några kopplingar till att det här påverkar det arbete som han utför när han jobbar hos oss, det är otroligt viktigt, säger Peter Bäckstrand.

Tar avstånd från NMR

Och fortsätter:

– Det viktiga är att man i sitt jobb lever upp till värdegrunden och det är otroligt viktigt för mig att det inte finns några motsättningar mot det.

Peter Bäckstrand tar samtidigt avstånd från NMR:

– Det är ett svårt område det här - vi har åsiktsfrihet och vi har möjlighet att på fritiden vara i sammanhang som inte är förenligt med vad Region Värmland tycker och tänker. Och Nordiska motståndsrörelsen är absolut en sådan organisation som vi inte på något sätt vill bli förknippade med.

NWT avslöjar: Värmländsk tandläkare aktiv i nazistorganisationBoxning och banderolltillverkning – så aktiva är värmländska NMR i dag

Artikeltaggar

FolktandvårdenNordiska motståndsrörelsenNyheterPeter BäckstrandRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.