Hoppa till huvudinnehållet

NWT avslöjar: Värmländsk tandläkare aktiv i nazistorganisation

Publicerad:
Den värmländske tandläkaren vill inte svara NWT på frågor om sitt engagemang i nazistiska NMR.
Den värmländske tandläkaren vill inte svara NWT på frågor om sitt engagemang i nazistiska NMR. Foto: Helena Karlsson

Han är anställd av Folktandvården och arbetar under Region Värmlands ledord om allas lika värde.

Nu kan NWT avslöja att den värmländske tandläkaren samtidigt är aktiv inom den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag vill inte bekräfta eller neka eller någonting, jag vill inte kommentera, säger tandläkaren.

Den högerextrema och nazistiska miljön har haft fäste i Värmland under många år. Och när organisationen Expo i somras kom med sin rapport över den rasideologiska miljön i Sverige under 2020 visade den att den växt sig ännu starkare.

I landet som helhet har antalet högerextrema aktiviteter minskat – men Värmland har i stället sett en ökning med 76 procent, från 63 aktiviteter 2019 till 111 aktiviteter 2020.

Det beror framför allt på att flera personer i länet enligt Expo har nyrekryterats till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Anställningsavtal

Nu kan NWT avslöja att en av de centrala personerna – som varit verksam inom NMR i flera år – är en värmländsk tandläkare i 40-årsåldern.

Mannen har arbetat på olika kliniker inom Folktandvården i Värmland i över 15 år. Enligt anställningsavtal som NWT tagit del av arbetar han nu som tandläkare via Region Värmland på en tandläkarklinik i Värmland.

Tandläkaren har jobbat inom Folktandvården i Värmland i mer än 15 år samtidigt som han varit engagerad i högerextrema sammanhang.
Tandläkaren har jobbat inom Folktandvården i Värmland i mer än 15 år samtidigt som han varit engagerad i högerextrema sammanhang. Foto: Joachim Lagercrantz

I sin yrkesroll har han skrivit under på Region Värmlands värdegrund om att ”respekten för allas lika och okränkbara värde oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning, könsöverskridande identitet, social situation eller bostadsort är fundamental”.

Samtidigt har tandläkaren vid flera tillfällen de senaste fyra åren närvarat vid NMR-aktiviteter runt om i landet.

Närvarade vid NMR-demonstrationer

Han var enligt uppgifter till NWT bland annat på plats under den uppmärksammade demonstrationen utanför bokmässan i Göteborg 2017 då fem NMR-aktivister senare dömdes för våldsamt upplopp.

Tandläkaren närvarade vid den våldsamma NMR-demonstrationen i Göteborg 2017.
Tandläkaren närvarade vid den våldsamma NMR-demonstrationen i Göteborg 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han har även synts vid en NMR-demonstration i Ludvika 1 maj 2018, vid en NMR-demonstration under Oxhälja i Filipstad 2019 och i samband med en nazistisk blixtdemonstration i Örebro förra året.

Bilder visar också hur den värmländske tandläkaren för bara några veckor sedan deltog i Motståndsrörelsens årliga evenemang ”Nordendagarna”, där NMR-medlemmar deltar i en rad olika aktiviteter, lyssnar på tal från nazistorganisationens ledare och uppmanas stödja de NMR-medlemmar som sitter i fängelse.

Tandläkaren ska enligt uppgifter till NWT varit på plats när NMR demonstrerade under Oxhälja i Filipstad 2019.
Tandläkaren ska enligt uppgifter till NWT varit på plats när NMR demonstrerade under Oxhälja i Filipstad 2019. Foto: Lena Richardson

Men tandläkarens högerextrema åsikter går ännu längre tillbaka än så.

Högerextremt möte i Moskva

Redan 2006 deltog han i ett högerextremt möte i Moskva där en av de andra deltagarna var den internationellt beryktade Ku Klux Klan-ledaren David Duke. I samband med mötet producerades en skrift där den värmländske tandläkaren skrivit ett av avsnitten där han utvecklar sin syn på utomeuropeiska invandrare:

”De här immigranterna tillhör raser och kulturer som är nästan omöjliga att integrera och som äter av välfärdssystemen i de länder de bor i. De med arabiskt ursprung som tillhör islam utgör just nu det största hotet, eftersom de är etablerade och välorganiserade grupper som lyder under islams normer.” skriver tandläkaren.

Och fortsätter:

”Dessutom försvagar den massiva mixen av raser, som framförallt sker i Amerika och norra Europa, den Vita Världens starka fästen och förhindrar därmed en framtida arisk återuppståndelse.”

”Upplåtit sitt hem”

Peter Sundin, som fram till nyligen arbetade för organisationen Agera Värmland med att kartlägga den högerextrema miljön i länet och numera arbetar med samma frågor på nystartade Brottsförebyggande centrum, känner väl till den värmländske tandläkarens engagemang i NMR.

– Han har deltagit på ofantligt mycket aktiviteter, men han har aldrig haft en position utåt sett, säger han.

Peter Sundin har kartlagt högerextrema rörelser i Värmland i flera år och känner väl till den värmländske tandläkaren.
Peter Sundin har kartlagt högerextrema rörelser i Värmland i flera år och känner väl till den värmländske tandläkaren. Foto: Peter Bäcker

Och fortsätter:

– Han har upplåtit sitt hem för att tillverka banderoller, han har tagit bilen till demonstrationer och individer har då åkt med honom till demonstrationer. Det här är en person med högt anseende i samhället i stort, han har ett sådant jobb som gör att han blir en liten fjäder i hatten för organisationen.

Även Jonathan Leman på Expo känner väl till den värmländske tandläkarens nazistiska engagemang:

– Han är i allra högsta grad aktiv och det finns skäl att tro att flera av de här samlande aktiviteterna – man tillverkar propaganda, man kanske har möten inomhus med studiecirklar eller liknande – att de äger rum i hans bostad, säger han.

Vill inte svara

Men tandläkaren vill inte säga något om sitt engagemang i den nazistiska organisationen.

När NWT konfronterar honom med uppgifterna väljer han att avbryta samtalet snabbt.

NWT sökte upp tandläkaren för att ställa frågor till honom om hans engagemang i NMR.
NWT sökte upp tandläkaren för att ställa frågor till honom om hans engagemang i NMR. Foto: Helena Karlsson

– Nej. Jag vill inte bekräfta eller neka eller någonting, jag vill inte kommentera.

Vi har tagit del av bilder som visar att du varit på många NMR-demonstrationer?

– Inga kommentarer. Ha en bra dag.

NMR räknas ju som en nazistisk organisation och de går på tvärs med...?

– Ja, jag har hört talas om det och jag har inga kommentarer.

Regionen: Vi vill inte bli förknippade med NMRBoxning och banderolltillverkning – så aktiva är värmländska NMR i dag24-årig kvinna misstänkt bulvan åt nazisterNMR hängde upp banderoller inför moskébeslutetNazister samlades i Hagfors – kamptränade och diskuterade steriliseringVärmlänningar dömda efter nazidemonstration

Artikeltaggar

FolktandvårdenNordiska motståndsrörelsenNyheterPeter SundinVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.