Hoppa till huvudinnehållet

Löfbergs nye vd brinner för hållbarhet

Publicerad:
Anders Fredriksson, Löfbergs nye vd och koncernchef, älskar kaffe och kallar sig kaffenörd. Här får han en kopp av Natalie Moa Fritz i kaffebaren i botten av Löfbergsskrapan.
Anders Fredriksson, Löfbergs nye vd och koncernchef, älskar kaffe och kallar sig kaffenörd. Här får han en kopp av Natalie Moa Fritz i kaffebaren i botten av Löfbergsskrapan. Foto: Lisa Olaison

Företag som inte jobbar aktivt med klimat- och hållbarhetsfrågor riskerar att bli irrelevanta. Inte minst när det gäller förmågan att locka unga talanger.

– Företag måste sticka ut hakan lite i de här frågorna.

Det säger Löfbergs nye vd och koncernchef, Anders Fredriksson. Han tänker jobba för en lönsamhet och tillväxt som går hand i hand med ambitiösa hållbarhetsmål.

Karlstad var en vit fläck på kartan för norrlänningen Anders Fredriksson och hans familj när han sa ja till erbjudandet att bli Löfbergs vd. Men han gillar sin nya hemstad.

– Karlstad är en fantastiskt charmig stad med mycket vatten och kanaler. Man tänker att man ska flytta in i landet, men det är som en kuststad.

Välkomnande kultur

Anders Fredriksson, som har flyttat från Umeå och rollen som vd på Norrmejerier, har varit på det nya jobbet en dryg månad när han sammanfattar sina första intryck av sin nya arbetsplats:

– Det man slås av ganska omedelbart är att det är en av de mer välkomnande kulturer jag har kommit in i.

– När man kommer in som vd i ett företag så är det lätt att folk är lite reserverade och tänker ”vad ska han hitta på nu?”. Här har jag inte känt det över huvud taget. Snarare tvärtom, man har varit väldigt öppen med vad vi behöver bli bättre på, och vad vi är väldigt duktiga på.

– Människor vågar inte ha den öppenheten om man inte litar på varandra. För mig signalerar det att det finns en enormt hög tillit inom organisationen, och det är någonting vi ska vara rädda om.

Snabbare beslut

Han lämnar en ekonomisk förening där 400 medlemmars viljor ska jämkas ihop, till ett familjeägt företag där beslutsvägarna är betydligt kortare. Nyckelpersonerna går att samla runt ett bord.

– Förankringsarbetet är mycket lättare. Det gör att jag kan lägga mycket mer tid på att jobba med koncernledning och företaget.

Passion för produkten

50-årige Anders Fredriksson, i grunden teknisk fysiker på KTH, har varit vd på olika företag sedan han var 28 år.

För att han ska ta på sig ett vd-uppdrag måste två villkor vara uppfyllda, säger han. Först ska han känna en passion för produkten som företaget säljer. Som kaffeälskare sedan tonåren var det kravet lätt uppfyllt. Det andra är att han måste känna en respekt för och vara i samklang med ägarnas värderingar.

– Jag träffade Kathrine, Niklas och Mikael Löfberg som sitter i styrelsen under rekryteringsprocessen. Det var efter det första samtalet med dem som jag kände att det här är verkligen ett företag jag skulle vilja jobba för.

Anders Fredriksson menar att företagens värderingar i samhällsfrågor är viktiga för unga när de väljer var de vill arbeta.
Anders Fredriksson menar att företagens värderingar i samhällsfrågor är viktiga för unga när de väljer var de vill arbeta. Foto: Lisa Olaison

Han lyfter fram ledningens fokus på långsiktighet och deras värderingar i viktiga samhällsfrågor.

– Till exempel hållbarhetsfrågan som kanske är samtidens största utmaning.

Anders Fredrikssons engagemang för hållbarhetsfrågor är grundat i en övertygelse om att alla som befinner sig i positioner där man kan påverka måste bidra till en hållbar framtid.

Attraherar ungdomar

Hållbarhetsfrågor har även stor betydelse för hur en arbetsgivare uppfattas, inte minst bland unga som ska välja var de vill göra karriär.

– Har du inte ett aktivt, genuint arbete kring de här frågorna tror jag inte du är relevant om x antal år framåt. Företag måste sticka ut hakan lite i de här frågorna, om inte annat så för att committa sig själv att välja saker där du faktiskt kan påverka.

Anders Fredriksson ser fram emot att leda en ny koncern inom livsmedelsbranschen.
Anders Fredriksson ser fram emot att leda en ny koncern inom livsmedelsbranschen. Foto: Lisa Olaison

Ingen motsättning

Det finns ingen motsättning mellan att sträva efter högre lönsamhet och mindre klimatpåverkan, menar Anders Fredriksson. Tvärtom stärker de båda målen varandra.

– I nio fall av tio är det samma sak. I de fallen det inte är det får man lägga en plan för det.

Rätt i tiden

Efter bara en dryg månad på den nya posten kan han inte vara alltför konkret när det gäller vad han vill göra och hur han ser på företagets framtid, men en sak är säker, menar han. 200-miljonersinvesteringen i det nya rosteriet för hela bönor i Välsviken ligger helt rätt i tiden.

– Vi har precis öppnat upp en av de största investeringarna vi har gjort. Vi tror väldigt starkt på tillväxten på hela bönor på alla våra marknader och alla våra kanaler, annars hade vi inte gjort den investeringen. Det är ett segment vi ska fortsätta växa inom.

Han ser också positiva trender i koncernen utanför Sverige.

– Vi har haft en jättefin tillväxt i Finland till exempel, och den ska vi fortsätta med. Den svenska dagligvaruhandeln är en jätteviktig marknad för oss. Där kommer vi fortsätta utveckla oss. Sedan har vi också dotterbolag i tillväxtmarknader på kaffesidan, Storbritannien till exempel som är jättespännande.

Växande e-handel

E-handel är också ett område där man räknar med stark tillväxt, inte minst tack vare den nya e-handelsplattformen Era of we som Löfbergs varit med och utvecklat.

Löfbergs unika kaffesatsning – så ska odlare och konsumenter mötas

– Vi bygger en handelsplattform där vi ska kunna knyta konsumenten direkt mot enskilda odlare i Brasilien och Colombia och runt om i världen. Plattformen har potential att skaka om ordentligt i branschen.

Klarade pandemin

Coronapandemin slog hårt mot hotell, restauranger och caféer, stora marknader för Löfbergs. Men bolaget står starkt, säger vd:n.

– Vi har brutet räkenskapsår så vi stängde året den 30 juni. Vårt bokslut för föregående år är inte officiellt än, men det jag kan säga utan att föregå någonting är att Fredrik Nilsson, som var tillförordnad vd och ledningen och medarbetarna gjorde ett fantastiskt arbete förra året för att snabbt anpassa sig. Vi har klarat oss bra, vi har ett bra resultat för föregående år, även i ett historiskt perspektiv.

Löfbergs varslar i Karlstad

Han säger att bolaget är bra rustat inför kommande det kommande året.

– Sedan är det alltid utmaningar vid tröskeln, kaffepriserna har ju rusat enormt under sommaren på grund av frostnätter och sedermera torka så det kommer alltid nya utmaningar som man måste tackla.

Brett uppdrag

Något Anders Fredriksson uppskattar med vd-uppdraget är att det är brett, där frågor som dyker upp under en dag kan röra allt från produktion till försäljning och HR-frågor.

– Det tycker jag gör att man växer hela tiden. Det tycker jag är viktigt själv och jag försöker bygga den typen av miljö i företaget.

Gillar att vara utomhus

Ålder: 50

Uppvuxen: I Örnsköldsvik

Bor: Övernattningslägenhet i Karlstad, familjen flyttar till Karlstad nästa år.

Familj: Frun Marie som är barnläkare, och tre barn.

Fritidsintressen: Skidor utför är största passionen. Därefter segling och löpning.

Äter: Italienskt och asiatiskt.

Dricker: Kaffe! Jag älskar kaffe och är lite av kaffenörd privat. Jag ska gå företagets baristakurs, det ser jag verkligen fram emot.

Styrkor som chef: Jag är tydlig och har en förmåga att vara engagerad i det jag gör. Det tror jag smittar av sig. Jag är bra på att styra och följa upp.

Som ledare tycker han att det är viktigt att ge medarbetare ansvar men att också vara tydlig med vilka målen är.

– Men också att man får befogenheter utifrån det och att man litar på folk. Och att man i det bygger ett ”growth mindset”. Låt oss översätta det med att man hela tiden uppmuntrar till att man bygger en kunskap i organisationen och individen, och att det är okej att misslyckas. Det är ett steg i lärandeprocessen. Folk ska känna att vi är här för att bli duktigare för varje dag.

Människan i centrum

Hans ledarfilosofi har individerna i centrum.

– Först och främst: människor gör jobbet. Först vem, sen vad. Jag har sett många exempel på att duktiga människor kan åstadkomma underverk. Se till att bygga ett starkt team och att man ger förtroende åt det teamet.

– En annan del jag tycker är viktig som vd är att man lyssnar in vad organisationen tycker är viktigt, för organisationen vet alltid vad som borde göras. Åtminstone kollektivt så vet man det när man pratar med alla. Sedan kan jag hjälpa organisationen att hålla fokus om man börjar svaja.

Trebarnsfar

När han ombeds beskriva sig själv som person nämner han först familjen.

– Vi har tre barn, en dotter som precis har flyttat till Lund, hon börjar plugga där. Vi har två söner, 18 och 15 år. Jag är gift med Marie som är barnläkare i Umeå.

– Vi har varit aktiva inom föreningslivet, eftersom barnen har varit aktiva inom idrotter i alla år. Nu har vi mer tid för oss själva, jag och min fru. Vi gillar att vara ute i naturen, att tälta och åka skidor, vandra i berg. Jag har också seglat mycket.

Just nu bor han i en övernattningslägenhet i Karlstad i väntan på att familjen flyttar.

– Tanken är att killarna ska få gå klart sista året i gymnasiet och nian i Umeå, sedan ska vi flytta ner. Vi ska försöka hitta ett hus i Karlstad.

Artikeltaggar

KarlstadLöfbergsNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.