Här finns Värmlands bästa företagsklimat

Publicerad:
Svenskt Näringsliv rankar årligen Sveriges kommuners företagsklimat. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenskt Näringsliv rankar varje höst landets kommuner efter hur bra företagsklimat man har. Rankingen grundas på företagsenkäter samt statistiska faktorer för kommunen.

Varje år sedan 2001 rankas kommunernas lokala företagsklimat. Två tredjedelar av rankingen baseras på en enkät som företagen själva svarar på och en tredjedel baseras på statistiska faktorer för kommunen som tas fram av Svenskt Näringsliv.

Grums bäst igen

Grums slutar på 23:e plats i landet efter sammanställningen, med Säffle och Munkfors tätt efter.

– Grums och Munkfors har ju sedan tidigare funnits med bland de som rankats högst, men Säffle har verkligen avancerat i år. Alla tre kommunerna är bland de 30 bästa i landet, vilket är mycket bra. Gemensamt för dem är att hela kommunen genomsyras av ett näringslivstänk och det finns en mycket god kommunikation med företagen. Dessutom har de en långsiktigt stabil organisation, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland.

Nyheten mottogs med glädje i Grums kommun.

– Så roligt att Grums kommun återigen hamnade på första plats och att vi lyckats vara topp tre för sjätte året i rad. Vi gläds också över den hedrande tjugotredjeplatsen i hela riket. Pandemin har gjort att många företag har haft stora och nya utmaningar, vi ser också att många företag har utvecklats under krisen och vi har alla lärt oss att mötas digitalt. Vi hoppas nu självklart att det vänder och att vi ser slutet på pandemin. Vi ser fram emot att få komma ut och träffa näringslivet för att på så sätt ha en enklare dialog och även kunna ha möjligheten att arrangera fysiska möten, säger Maria Röhr, näringslivschef i Grums kommun.

Maria Röhr, näringslivschef i Grums kommun.
Maria Röhr, näringslivschef i Grums kommun. Foto: Stefan Vänersand

Stora förändringar

Kommunerna som utmärker sig i Värmland är Hammarö som klättrar 83 placeringar och Arvika som tappar 75 placeringar.

– Det viktiga är att kommunen underlättar för företagen och där är dialogen oerhört viktig. För att kunna fånga upp behov och synpunkter måste kommunen vara lyhörd, men de måste också kunna agera snabbt om och när det behövs. Företagen och deras anställda bidrar med skattemedel och går det bra för företagen så går det också bra för kommunen, säger Anna Hedberg.

Noterbart är att Karlstad, länets största kommun, tappar och hamnar på 128 plats.

Årets enkät genomfördes mellan januari och mars 2021 och besvarades av 32 000 företag i Sverige, varav omkring 1 500 från Värmland.

Bäst företagsklimat

Värmlands fem bästa kommuner

1. Grums – plats 23 i landet, ned tre platser från 2020.

2. Säffle – plats 25, upp 12 platser från 2020.

3. Munkfors – plats 26, ned två platser från 2020.

4. Torsby – plats 55, upp 24 platser från 2020.

5. Kil – plats 89, ned 55 platser från 2020

källa: Svenskt Näringsliv

Artikeltaggar

Anna HedbergArbeteNäringslivSvenskt NäringslivVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare