Hoppa till huvudinnehållet

Förlossningen kan återöppnas tidigast 2029

Publicerad:
Inne på avdelning Q finns fortfarande en anslagstavla med antal födda barn i Karlskoga under 2019. I juni 2019 stängde förlossningen helt i Karlskoga. Förlossningen kan återöppnas tidigast 2029, enligt sjukvården.
Inne på avdelning Q finns fortfarande en anslagstavla med antal födda barn i Karlskoga under 2019. I juni 2019 stängde förlossningen helt i Karlskoga. Förlossningen kan återöppnas tidigast 2029, enligt sjukvården. Foto: Kajsa Juslin

Förlossningen i Karlskoga förblir stängd i ytterligare åtta år, om en återöppning sker kommer merkostnaden bli cirka 50 miljoner kronor per år.

Det uppgav hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson, i den uppdaterade planen för återöppning, på onsdagen.

Förlossningen vid Karlskoga lasarett stängdes abrupt våren 2019, om förlossningen ska återöppnas i regionens regi kommer det ske tidigast efter tio år, år 2029.

Upphandlingen om en förlossning i privat regi skrotades tidigare i år. Hälso- och sjukvårdsnämnden gav då hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson i uppdrag att ta fram en uppdaterad plan för skyndsamt återöppnande av förlossningen i Karlskoga.

Planen offentliggjordes på onsdagen och ska hanteras av nämnden under nästa vecka. Planen baseras på den ursprungliga som presenterades i februari 2020.

– Förlossningen kan öppnas tidigast 2029 om den plan jag lagt fram fungerar. Grunden är att det ska vara samma goda möjligheter till god hälsa oavsett om man föds i Karlskoga eller i Örebro. Det grundas på barnkonventionen, som blev svensk lag 2020, säger Jonas Claesson.

I planen beskrivs hur vården ska förstärkas för de sjuka, för tidigt födda barnen. Enligt Claesson krävs i sådant fall en stor satsning på neonatalvården.

– USÖ har åtta stycken neonatalläkare, varav endast fyra är heltidsanställda av regionen. Övriga är vikarier eller stafettläkare på grund av bristen på neonatalläkare. Vi måste därför arbeta med internutbildning. VI behöver också öka antalet vårdplatser på förlossningen, samt antalet barnläkare och barnmorskor. Det tredje handlar om narkosläkarresursen, som också måste förstärkas för att lösa transporten till USÖ vid akuta lägen.

Enligt rapporten skulle merkostnaden för en återöppning av förlossningen bli cirka 50 miljoner kronor per år för Region Örebro län.

Läs mer här:

Artikeltaggar

BBBB-fråganFörlossningKarlskogaKarlskoga lasarettÖrebroRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.