Hoppa till huvudinnehållet

Ett kulturhus med bredd

Publicerad:
Liknande satsningar finns på många håll runtom i Sverige, såsom Bokdagar i Dalsland (bilden), Göteborgs Litteraturhus, Jönköpings Litteraturhus och Kulturkvarteret Örebro, skriver Louise Alvarsson och Malin Edgren. Foto: Karin Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett litteraturhus som skulle förvalta den rika berättartradition som finns i vårt län och också verka för att främja och utveckla den kraften framåt, skriver Louise Alvarsson och Malin Edgren.

I NWT den 11 september kunde vi läsa om yrkesverksamma kulturarbetares i Värmland behov av ett kulturhus. Entreprenörerna Linn Eriksson och Isabelle Boström från föreningen Touché – Movement & Sound Collective genomför på uppdrag av Region Värmland och i samråd med Karlstads kommun en förstudie som ska ligga till grund för etableringen av ett kulturhus i Karlstad – en arbetsplats för frilansande kulturarbetare med anpassade lokaler för scenkonst.

Vi som undertecknar den här debattartikeln är ytterligare två entreprenörer inom kultursektorn som vill lägga till litteraturens roll i sammanhanget. Vår bakgrund är att vi i flera år drivit opinion för etablerandet av ett litteraturhus i Värmland. Ett litteraturhus som skulle förvalta den rika berättartradition som finns i vårt län och också verka för att främja och utveckla den kraften framåt. Liknande satsningar finns på många håll runtom i Sverige, såsom Bokdagar i Dalsland, Göteborgs Litteraturhus, Jönköpings Litteraturhus och Kulturkvarteret Örebro.

Vi blir glada över att höra att det nu planeras för ett kulturhus i Värmland där aktörer från olika områden kan mötas och där kreativiteten kan flöda. Det behöver inte nödvändigtvis ligga i Karlstad, men vi ser att det viktigaste är att fånga hela den bredd som den värmländska kulturen rymmer.

Så skriver du en debattartikel

Scenkonst som begrepp kan omfatta flera kulturgenrer såsom teater, musik och dans, men vi vill särskilt också lyfta litteraturen. Att vara författare är, som många vet, ett ensamt yrke på så vis att man i långa perioder kan behöva arbeta enskilt. Men en författare behöver även komma ut och möta andra. Vi ser därför behovet av att ha en scen där författare kan läsa upp sina texter och där det kan hållas boksamtal.

Vi ser också behovet av ytor med möjlighet för att anordna skrivarträffar och läsecirklar, rum för workshoppar och kurser, samt enskilda, tysta platser där man kan sitta och skriva. Vi hoppas också på att det skulle kunna finnas utrymme för en kaféverksamhet i kulturhuset där både kulturarbetare och kulturkonsumenter skulle kunna mötas.

Vi vill med detta inlägg uttrycka vårt engagemang och stöd, och lyfta fram litteraturens roll och behov i vårt kulturella Värmland.

Louise Alvarsson

Malin Edgren

Båda entreprenörer inom kultur och litteratur

Artikeltaggar

DalslandDebattKarlstads kommunLinn ErikssonLouise AlvarssonMalin EdgrenNöje/KulturRegion VärmlandVärmlands län