Hoppa till huvudinnehållet

Cementkrisen är inte över

Publicerad:
Inte över för Cementa.
Inte över för Cementa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den hotande bygg- och samhällskrisen är inte över bara för att regeringen försöker köra över lagrådet när det gäller fortsatt kalkbrytning på Gotland. Den undantagslag som regeringen ämnar driva igenom kan mycket väl få underkänt av Högsta förvaltningsdomstolen. Och det här är en situation som den rödgröna regeringen satt sig själva och Sverige i.

Under en pressträff i går meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att de kör över lagrådet, som gjort tummen ned för planerna att tillåta Cementa att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland även efter den sista oktober, i alla fall under åtta månader. Annars hotar tvärstopp i bygg- och anläggningsbranschen och massuppsägningar.

Det var i somras som mark- och miljööverdomstolen i elfte timmen underkände Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning, vilket sände chockvågor genom hela landet. Tre fjärdedelar av all kalk som bryts i Sverige sker på Gotland, och det går i princip inte att ersätta med import å många år. Idiotstopp hotade, men det är inte så att regeringen kan svära sig fri för att de blivit tagna på sängen.

Redan för tre år sedan kom kraftiga varningar mot vad det skulle innebära att utöka Natura 2000-områdena på Gotland. Men pådrivna av Miljöpartiet så struntade regeringen i det och gick vidare, och nu står vi här, med ett huvudlöst beslut som hotar hela den svenska industrin. Även många miljöpartister torde ha tagits på sängen när de alldeles för sent insåg att det krävs mycket cement för att bygga deras omhuldade vindkraftverk. Snacka om att miljöpolitiska symbolåtgärder har slagit knut på sig själva.

Det är rent otillständigt hur illa regeringen handskats med den här frågan. De fattar först beslut som låter så fint och bra, men sedan kommer obönhörligen den bistra verkligheten i kapp. Det är ingen mening att skylla på domstolarna, även om man kan tycka att utslaget i somras från mark- och miljööverdomstolen kom i elfte timmen. De har att tillämpa lagen och den har stiftats av våra folkvalda, och det är inte domstolarna som utan att tänka sig för beslöt om utökade Natura 2000-områden.

Under protest går nu Moderaterna med på att regeringen lägger lagrådets invändningar åt sidan. Lagrådet skrädde inte orden när det sade att tilltron till rättssystemet kan skadas om man rundar mark- och miljööverdomstolen, och att det strider mot principen om att en lagstiftning skall gälla generellt och inte lösa en enskilds – i det här fallet Cementas – problem. Och det har de helt rätt i, men alternativet vore ett idiotstopp i närtid som skulle ge irreparabla skador på hela samhällsekonomin.

Lagrådet kritiserar också den extremt korta beredningstiden, men å andra sidan så kom mark- och miljööverdomstolens utslag fem i tolv, utan att det fanns någon rimlig chans att agera eller reagera inom rimlig tid om den strategiskt viktiga kalkbrytningen skulle kunna fortsätta.

Detta är också en kritik som regering och riksdag måste ta till sig. Det är de som skapat regelverk som juridifierat miljöpolitiken och satt beslut i händerna på domstolar som inte kan eller ens får ha en helhetsbild framför sig. Detta är gjort med vett och vilja för att bakbinda politiken, i synnerhet när det gäller miljöfrågor.

Beskedet från Baylan och Bolund kanske inte spelar någon roll. Det skulle förvåna om beslutet inte överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen, och givet förutsättningarna kan vi inom kort vara tillbaka på ruta ett igen.

Artikeltaggar

CementCementaIbrahim BaylanLagrådetLedareMark- och miljööverdomstolenMiljöpartietMiljöpolitikModeraternaNatura 2000NaturskyddPer BolundRegeringenRiksdagenSliteSocialdemokraternaVindkraft