Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Pops academy bör inte etableras på Marieberg

Publicerad:
Inom fyra år skulle omkring 300 elever i mellan- och högstadiet kunna börja på friskolan i Karlstad som redan finns på ett flertal platser i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
Inom fyra år skulle omkring 300 elever i mellan- och högstadiet kunna börja på friskolan i Karlstad som redan finns på ett flertal platser i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Barn- och ungdomsnämnden har sagt sitt. Mariebergs IP är inte en lämplig plats för den föreslagna friskolan. Istället pekar man på andra alternativ.

En majoritet av barn- och ungdomsnämnden är överens om att musikskolan Pops academy inte bör tillåtas en etablering på Marieberg i Karlstad.

– Vi tycker inte att det här aktuella området är lämpligt. Det finns redan tre skolor runt Marieberg, om det ska etableras en ny skola så ska det inte vara på den platsen. En ny och nischad skola som Pops academy, den skulle kunna bidra till ökad likvärdighet och vara en tillgång till Karlstad kommun om den är på rätt ställe, säger Niklas Wikström (L), ordförande för barn- och ungdomsnämnden, till NWT.

Företaget svarar: ”Pops academy inte mer homogen än andra”
Niklas Wikström (L). (Arkivbild)
Niklas Wikström (L). (Arkivbild) Foto: Emma Lindell

I förvaltningens skrivelse har man angett alternativa platser för Pops academy på Kronoparken, Rud eller Våxnäs. Detta för att undvika att eleverna kommer från samma socioekonomiska bakgrund. Socialdemokraterna reserverade sig på onsdagens möte och menade att man inte bör diskutera alternativa platser eftersom ärendet gäller ansökan om en specifik plats.

– Vi från Socialdemokraternas sida ser inte att det här är en positiv etablering överhuvudtaget, det bidrar inte till en ökad likvärdighet i Karlstad och det riskerar att slå sönder skolverksamheten ännu mer, säger Anna Dahlén Gauffin (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Anna Dahlén Gauffin (S). (Arkivbild)
Anna Dahlén Gauffin (S). (Arkivbild) Foto: Sabina Rislund

Niklas Wikström är av en annan åsikt.

– Planering av skolor kan bidra till att öka likvärdigheten, men det kan också bidra till att minska den. Därför måste man vara väldigt noggrann när man ska placera ut nya skolor, oavsett huvudman så är det viktigt att ta hänsyn till bland annat demografi, säger han.

Behov av elevplatser i framtiden

Enligt förvaltningens fördjupade analys kommer det finnas behov av fler elevplatser i årskurs 4 till 9 i centrala Karlstad 2022 till 2030. Trots detta ser inte Anna Dahlén Gauffin att Pops academy med sina 336 elevplatser skulle hjälpa till att täcka behovet.

– Nej eftersom den här skolan vill starta om två till fyra år, och vårt behov av elevplatser infinner sig först 2028. Den här skolan skulle inte bidra på nått sätt till det, utan det skulle snarare göra att vi får tomma elevplatser, eftersom den vill starta så pass snart, säger hon.

Det är kanske svårt att begära att privata skolor ska stå klara till exakt det året då kommunens behov uppstår?

– Fast istället kommer vi riskera att stå med tomma elevplatser på andra skolor och behöva lägga ned kommunala skolor. Den här etableringen hjälper ingenting i det stora hela. Vilka kommunala skolor tänker det blågröna styret lägga ned framöver när man nu väljer att vara positiva till en sån här etablering, det undrar jag, säger Anna Dahlén Gauffin.

Beslutet om en eventuell etablering av Pops academy i Karlstad tas av kommunstyrelsen under hösten.

Tre andra stadsdelar pekas ut för friskolan Pops academyUtökning av friskola godkänns – trots kommunens invändningar

Artikeltaggar

FriskolorKarlstadSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.