Krönika: Var rationell när du köper bostad

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Claudia Wörmann, SBAB

Vi kan blicka tillbaka på en mycket hektisk bostadsmarknad under pandemin. Faktorer som låg ränta och att många prioriterat om sin boendesituation har bidragit till uppgången. I andra vågskålen ligger det lite mer osäkra kort, kommer vi prioritera annorlunda nu med fler timmar hemifrån mot under pandemin då våra hem blev så mycket mer än hem, arbetsplats, skola med mera? Om och när marknaden förändras så sker anpassningen olika snabbt för köpare eller säljare. Köparna anpassar sig blixtsnabbt till marknaden med sjunkande priser. Säljarna å andra sidan hänger snabbt med upp, och har svårare att acceptera nedgången.

Jag har insett att även den mest logiska personen lätt får en grumlig syn i sin egen bostadsaffär. Som att känslor som kopplas till bostaden får ta över det annars så rationella i en. Minnen av barn och barnbarn, glada middagar, goda grannar och härliga tider påverkar dock inte priset, det gör däremot läge och skick, det är vad köparna tittar på. Försök hålla koll på vad som sålts i närområdet och i närtid. Som säljare vill man nog alltid bräcka det tidigare rekordpriset, det är fullt förståeligt. Jämför du din bostad med den som innehar rekordet (kanske var den topprenoverad, eller så var läget bättre) syna din bostad med kritiska ögon, och sätt ett pris du kan tänka dig att sälja för.

Som köpare gäller samma sak, håll dig uppdaterad, studera aktuella försäljningar och håll dig till ditt lånelöfte. Vi hör om personer som berättar att de föll pladask. Det kanske sa klick redan i hallen, till bostaden som de sedan, i budgivningen, fick konkurrens om. (Man kan, om man vill, dra paralleller mellan att hitta rätt på bostadsmarknaden och i kärlekslivet). Och det är lätt hänt att drabbas av jag ska ha den till varje pris- djävulen, du har bestämt dig, jag ska ha den, ingen annan ska ha den! Med ett aktuellt lånelöfte och ett eget tak kan du hålla dig till den mer rationella sidan.

Nu vet vi inte hur bostadsmarknaden förändras i höst, eller om den ens gör det. Mitt medskick till dig som ska köpa eller sälja är att hålla huvudet kallt och hålla ögonen öppna. Var mer rationell än känslomässig, om det går.

Claudia Wörmann

Boendeekonom SBAB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.