Hoppa till huvudinnehållet

Ja till handelsplats på Månsberget

Publicerad:
Kommunstyrelsen i Karlstad tog i dag beslut om att säga ja till en detaljplan som tillåter 27 000 kvadratmeter handel på Månsberget i Karlstad. Förslaget har väckt protester och orsakat politisk splittring. Foto: Håkan Strandman

Med knapp marginal vann ja-sidan i Kommunstyrelsen. Nu är planen om ett handelsområde på Månsberget i Karlstad ett steg närmare verklighet.

Under tisdagens möte i kommunstyrelsen i Karlstad röstades förslaget om den nya detaljplanen på Månsberget igenom. Nu är planen om ett nytt handelsområde ett steg närmare förverkligandet.

Sju mandat röstade för och sex mandat emot. Majoriteten av koalitionen Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern röstade för förslaget tillsammans med Sverigedemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande är positiv till att så många röstade ja.

– Det är alltid en avvägning och balansgång med allting. Av vad jag förstår så kommer utbudet inte konkurrera med centrumhandeln, utan det handlar om produkter man köper mer sällan. Det här är en investering i Karlstad och det kommer skapa jobb. Det är också ett lämpligt område som kommer knyta ihop Bergvik och Biltema-området, säger Per-Samuel Nisser (M) till NWT.

Att det blev ja-sidan som vann var inte överraskande för Miljöpartiet som röstade emot.

– Vi tycker det är olyckligt, framförallt för att vi ser så höga naturvärden där. Lyfter man blicken mer långsiktigt och ser att det är en tid med accelererande artutrotning och klimatutmaningar så är det här inte ett steg i rätt riktning, säger Monika Bubholz (Mp).

Även Vänsterpartiet och Socialdemokraterna röstade mot förslaget.

”Vi reserverar oss mot det och menar att det slår mot handeln i centrum, våra stadsdelar och mindre tätorter samt grannkommuner. Det finns också viktiga miljö- och klimataspekter att ta hänsyn till. Det är skyddsvärd skog och många nyckelbiotoper och rödlistade arter i området”, skriver Anders Tallgren (S) i en kommentar till NWT.

I ett tidigare pressmeddelande motiverade företrädare för majoriteten sitt ställningstagande med att mer handel skapar nya jobb, särskilt för unga.

– I efterskalvet av pandemin är fler jobb precis det vi behöver och vi ska vara stolta över att Olav Thon-gruppen tror på just Karlstad av alla kommuner i Sverige, säger kommunalrådet Niklas Wikström (L) i pressmeddelandet.

Marken är i dag privatägd och om detaljplanen antas gör den det möjligt för ägaren att sälja den och för en köpare att bygga ny handel.

Svårbedömd handel efter pandemin

Men detaljplanen berör många stora samhällsfrågor: förutom jobb även trafik, klimat, natur- och kulturmiljö.

Tjänstemännen på kommunledningskontoret har valt att inte ta ställning i ärendet, eftersom man anser att det är en politisk fråga. I beslutsunderlaget står det att i dagsläget inte finns ”en politiskt beslutad handelsutredning för Karlstad”. Men man hänvisar till ett underlag ”som redovisar utmaningar vad gäller ytterligare handel i externa lägen”. Man skriver också att pandemin har gjort det svårare att bedöma hur handeln kommer att utvecklas.

I slutet av augusti sa stadsbyggnadsnämnden ja till förslaget efter att sex ledamöter röstat för och fem emot.

Handel på Månsberget innebär att delar av värdefull skog huggs ner. Det har gjort att förslaget mött protester. Från mars till augusti har 21 000 personer protesterat mot förslaget – och lika många kottar lämnats utanför samhällsbyggnadshuset för att visa på motståndet.

Efter beslut i kommunstyrelsen ska ärendet vidare till kommunfullmäktige, som har sitt nästa sammanträde den 30 september.

Artikeln har uppdaterats.

Läs tidigare artiklar:

Ja till nytt handelsområde på MånsbergetEfter alla turer: Nu fattas beslutet om handel på Månsberget21 000 kottar hälldes ut hos stadsbyggnadsnämndenS kritiskt till nytt avtal om MånsbergetMånsberget: Handel går stick i stäv med kommunens egna miljömålSD vågmästare om handel på Månsberget efter att S har svängtKottkampen: ”Pinsamt för politikerna om de inte lyssnar”De står upp för skogen på MånsbergetSD-ja till handel på Månsberget

Artikeltaggar

ArbetsmarknadBiologisk mångfaldBostad och byggenCenterpartietHandelKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunKarlstads kommunKlimatKommunfullmäktigeKöpcentrumKristdemokraternaLiberalernaMånsbergetMiljöMiljöpartietModeraternaNiklas WikströmOlav Thon-gruppenPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.