Insändare: Varför cyklar vuxna människor på trottoarerna?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Jag tänker inte flytta på mig för att ge plats åt cyklister eller elsparkcyklar på trottoarerna längre”, skriver insändarskribenten.
Foto: Vegard Wivestad, Grøtt
Mina släktingar från Stockholm som var i Karlstad i helgen och hälsade på mig undrade varför alla cyklister cyklar på trottoarerna här. Jag har undrat detsamma.

När jag var barn fick jag lära mig att cyklar ska användas på gatan. Trottoarerna har byggts för att skydda gångtrafikanterna från trafiken fick jag lära mig.

Det var inte länge sedan jag hörde en ung vuxen kvinna säga att hon INTE VISSTE att man inte fick cykla på trottoarerna! Får man inte lära sig det nu för tiden?

Jag bor vid en innerstadsgata i Karlstad med biltrafik (inte hårt trafikerad) och smala trottoarer på bägge sidor utanför min port.

I morse när jag tog min morgonpromenad vid 07:30 hann jag inte gå hundra meter på trottoaren innan jag mötte eller blev omkörd av fem cyklar - på trottoaren. En enda cyklist cyklade på den tomma gatan.

Varför cyklar vuxna människor (och även barn) på trottoarerna?

Nu har även elsparkcyklarna kommit till för att trängas på de smala trottoarerna. De kommer susande nästan ljudlöst och kör förbi i hisnande hastigheter.

Jag tänker inte flytta på mig för att ge plats åt cyklister eller elsparkcyklar på trottoarerna längre. Det är inte vi gångtrafikanter som ska flytta på oss. Hoppas att det finns plats på akuten för mig ifall olyckan är framme.

Frustrerad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.