Företagarna från Värmland som vill utmana Lego – igen

Publicerad:
Nu kanske delar av Eazymec återvänder till Karlstad. Ägarna till företaget vet att barnen väntar på den stora lanseringen. Foto: Tomas Bergman

Den värsta resa vi varit med om. Det menar företagarna Eva och Jeff Nilsson som för några år sedan lämnade Karlstad för att i Boden starta upp Eazymec. Ett helt nytt svenskt mekano i plast, som bland annat planerat att ta fighten med danska Lego.

Starten av mekanot Eazymec, som riktar sig till barn från fyra år och äldre, är en sällsam historia.

Redan 1978 fick Jeff Nilsson tanken på att starta tillverkning av plastskivorna med stora byggmöjligheter. Idén hamnade i en skokartong och först 2012 började han att fundera på att starta tillverkningen.

Några år senare tänkte han dra i gång verksamheten i Karlstad. Alla var förtjusta. Barnen som fick leka med pilotprodukterna var förtjusta. Banker och Almi var beredda att ställa upp, men det fanns en hake. Det saknades en plastindustri i Värmland. som kunde tillverka skivorna och byggsatserna.

– Allt gick snett. Fabriken i Boden, där vi tillverkade mekanot, blev hastigt nedlagd. Sedan blev det något av en plasthysteri inom kommuner och regioner. Slutligen kom coronapandemin. Allt detta har gjort att lanseringen har fördröjts med över tre år, säger Jeff Nilsson.

”Vår företagarresa med Eazymec är full av dramatik. I tre års tid har vi av olika skäl fått avvakta med lanseringen”, säger företagarna Eva- och Jeff Nilsson, som startade verksamheten i Karlstad och som hoppas kunna återvända med delar av företaget.
”Vår företagarresa med Eazymec är full av dramatik. I tre års tid har vi av olika skäl fått avvakta med lanseringen”, säger företagarna Eva- och Jeff Nilsson, som startade verksamheten i Karlstad och som hoppas kunna återvända med delar av företaget. Foto: Jonny Ohlsson

Men när allt var som värst fick Eva Nilsson höra talas om Draknästet, tv-programmet där investerare möter entreprenörer. Företagets kassa var på väg att tömmas. Eva och Jeff hade satsat mångmiljonbelopp och läget var allvarligt.

– Vi tog chansen och kunde inte få mer än nej av investerarna. Vi blev rejält överraskade när två av investerarna, Jonas Eriksson och Schervyn Razani bestämde sig för att vardera satsa en miljon kronor i Eazymec, säger Eva Nilsson.

Omtag

På nytt tändes hoppet för Eva och Jeff, som nu tar ett omtag.

– Vi skulle aldrig ha lämnat Karlstad, men problemet var att det inte fanns några företag i Värmland som kunde tillverka plastprodukterna. Nu fann vi en tillverkare i småländska Hillerstorp, men lagret finns kvar i Boden.

Nu finns det vissa planer på att ta hem lagret till Karlstad och låta både upphandling, marknadsföring och försäljning ske från Karlstad. Om flytten av lagret förverkligas blir platsen ett industriområde på Lamberget, där Eazymec startade.

– Vi hoppas och tror att fler kan ha intresse av att vara med på vår vidare resa. Med lite tur kan vi på några års sikt bli ett företag som kanske omsätter flera hundra miljoner kronor.

Till en början kommer nyinvesteringarna att gå till en omfattande satsning på marknadsföring.

– Vi är duktiga på att jobba som entreprenörer, men vi är rejält dåliga på att fixa det här med marknadsföringen. Nu söker vi en reklambyrå som skall hjälpa oss med lanseringen.

Barn är förtjusta i Eazymec.
Barn är förtjusta i Eazymec. Foto: Tomas Bergman

Flera nyheter

Eazymec är ett byggmekano som till skillnad från Lego består av skivor i plast samt lås som sammanfogas till oändliga små och stora konstruktioner.

– Vi kommer också att lansera ritningar på byggsatser som kan skrivas ut med hjälp av 3d- skrivare. Vi tror och vet att många barn vill tillverka sina egna leksaker.

Vidare har kommuner och regioner hört sig för om möjligheterna att få köpa Eazymec-paketen för att hjälpa personer som genom sjukdom eller skada behöver arbetsträna och sätta i hop konstruktioner. En viktig del för att komma tillbaka till arbetslivet.

– Det finns mängder med positiva inslag som gör att vi, trots de enorma motgångarna, börja se ljuset i tunneln. Tänk dig att i tre år sitta och avvakta med en lansering av en produkt som både vi och branschexperter har höjt till skyarna. Helt enkelt en blivande miljardindustri som haft oturen grinande i ansiktet, säger Jeff Nilsson.

Miljön

Men hur är det då med plasten, miljön och användningen av plastprodukter för barn?

– Den plast vi använder oss av vid tillverkningen av Eazymecs skivor och lås är godkända och givetvis giftfria. Där har vi inga problem.

Artikeltaggar

BodenKarlstadLegoNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare