En feministisk (s)ymbolpolitik

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sveket mot jämställdheten och kvinnor som vill förverkliga sina idéer och driva företag måste upphöra, skriver Arman Teimouri och Maria Mattsson Mähl.

Jämställdhet uppnås genom ekonomiska reformer. En kvinna som partiordförande och en jämställdhetsmyndighet i all ära, men Socialdemokraternas feministiska symbolpolitik tar inte tag i de verkliga jämställdhetsproblemen. Allt lutar åt att Magdalena Andersson efterträder Stefan Löfven som partiordförande. Jämställdheten kommer må bra av att en kvinna blir statsminister, men den skulle må hundra gånger bättre genom handlingskraftig politik som krossar orättvisor mellan könen.

Arman Teimouri (L), riksdagsledamot från Värmland och tidigare företagare.
Arman Teimouri (L), riksdagsledamot från Värmland och tidigare företagare. Foto: Peter Bäcker

Att då kalla sig för en feministisk regering men inte ge kvinnor rätt förutsättningar att driva företag är inget annat än ett hyckleri. Kvinnors företagande och entreprenörskap är nämligen en av de viktigaste pusselbitarna för ett framgångsrikt och jämställt land. Pengar är makt och kvinnor får i dag inte tillgång till kapitalet.

Så skriver du en debattartikel

Enligt en världsomspännande studie har kvinnors företagande rasat med 30 procent i Sverige. En viktig förklaring är just kvinnors bristande tillgång till kapital. I ett av världens mest jämställda länder går 93 procent av investerat kapital till män. Det är oacceptabelt.

Maria Mattsson Mähl (L), entreprenör och ledamot i Liberalernas partistyrelse.
Maria Mattsson Mähl (L), entreprenör och ledamot i Liberalernas partistyrelse. Foto: Henrik Montgomery/TT

En rapport från riksdagens utredningstjänst visar dessutom att i genomsnitt endast nio procent av de bolag som Almi Invest anser som intressanta att göra eventuella investeringar i, är bolag som består av endast kvinnor. Almi säger även själva att ett huvudsakligt skäl till varför riskkapitalbranschen är snedfördelad är för att män oftast väljer män att investera i.

Socialdemokraterna har aldrig sett företagande som grundstommen i samhället och för därmed en tämligen meningslös jämställdhetspolitik. Sveket mot jämställdheten och kvinnor som vill förverkliga sina idéer och driva företag måste upphöra. Liberalerna föreslår därför flera kraftfulla åtgärder:

Statligt riskkapital bör på kort sikt premiera kvinnors entreprenörskap i högre utsträckning för att motverka dagens snedvridna konkurrens.

I Sverige ska det inte vara fult att tjäna pengar. Att införa vinstförbud för företag inom skola, vård och omsorg är en begränsning av företagandet och slår extra hårt mot kvinnors företagande. Då män i högre grad äger riskkapital är det lättare för dem att ge finansiering till andra män. Får kvinnor bygga företag som genererar vinst i exempelvis välfärdssektorn kommer det att bildas ett riskvilligt kapital som ägs av kvinnor. Det är i särklass den viktigaste komponenten för att bryta trenden.

När allt fler väljer att bli företagare är 3:12-reglerna viktiga. Att en socialdemokratisk regering är beredd att försämra denna framgångssaga, i stället för att utveckla, visar på ointresse och okunskap för de små och medelstora företagens situation.

Öka incitamenten för entreprenörer att stötta nya entreprenörer. Det är viktigt att uppmuntra investeringar och innovation. Men mentorskapet betydelse för ett nystartat företag ska inte underskattas. Här kan man med fördel ge företagare ökade möjligheter att stötta start-ups med riskkapital i utbyte mot skatteavdrag. Det skulle öka både kapital och mentorskapet i företagens mest sårbara fas.

Ge Ung Företagsamhet ett riktat uppdrag att stötta unga kvinnor att ta klivet från UF-företaget till att bli riktiga företagare. Ung företagsamhet är ett skolämne som visat sig ha flera positiva effekter. De gymnasieelever som driver UF-företag klarar sig bättre på arbetsmarknaden och har en starkare löneutveckling.

I möjligheternas Sverige frodas företagandet och jämställdheten står i centrum. Vi behöver därför byta regering – till en liberal och borgerlig regering som står för handlingskraft. Vi behöver helt enkelt en ny start för Sverige.

Arman Teimouri (L)

Värmländsk riksdagsledamot och tidigare företagare

Maria Mattsson Mähl (L)

Entreprenör och ledamot i Liberalernas partistyrelse

Artikeltaggar

AlmiArman TeimouriDebattFeminismFöretagandeLiberalernaMagdalena AnderssonRegeringenSocialdemokraternaStefan LöfvenUng företagsamhet

Läs vidare