Hoppa till huvudinnehållet

Dalakonstnär flyttar in vid Picassoudden

Publicerad:
Anna Linnea Liljeholm är verksam i Dalarna, men i oktober kommer hon till Kristinehamn och ska bo på Picassoudden och jobba med Kristinehamns konstmuseum som utgångspunkt.
Anna Linnea Liljeholm är verksam i Dalarna, men i oktober kommer hon till Kristinehamn och ska bo på Picassoudden och jobba med Kristinehamns konstmuseum som utgångspunkt. Foto: Lena Richardson

Konstnären Anna Linnea Liljeholm från Dalarna blir residenskonstnär i Kristinehamn i höst.

Hennes boplats blir fyrvaktarbostaden vid Picassoudden och uppdraget är att tolka Mariebergsområdets historia.

Konstnären bjuds in av Kristinehamns kommun och Region Värmland via projektet AiR Värmland.

Hon arbetar med teckning och textil, ofta inspirerad av människa och människokroppar, men också platser är viktiga i hennes konstnärskap.

– De senaste åren har mitt konstnärskap präglats av det platsspecifika och konstverkens relation till sin omgivning. Platser och rum har blivit allt mer essentiella som utgångspunkter i mitt arbete, säger hon i ett pressmeddelande.

Nyfiken på platsen

Platsen hon ska arbeta på, och med, är Kristinehamns konstmuseum. Uppdraget att tolka Mariebergsområdets historia.

– Det finns något i historien kring sjukhuset i Marieberg som gjorde mig nyfiken och fick mig att ansöka. Jag vill börja med att komma ut till området och känna in platsen, man måste alltid ha respekt och ödmjukhet inför historien som finns på en plats. Jag ser bildarkivet som en viktig utgångspunkt för att lära mer om historien, men också att bjuda in och möta människor som känner till platsen och har kopplingar till den. För mig är det spännande att utgå ifrån en plats, lära känna den och de lager som finns där, säger Anna Linnea Liljeholm.

Anna Linnea Liljeholm arbetar med platsspecifika installationer, här på Avesta Art.
Anna Linnea Liljeholm arbetar med platsspecifika installationer, här på Avesta Art.

Hon kommer att få tillgång till ateljé, Bildarkivet, utställningslokal på Kristinehamns konstmuseum och vägledning av personal på konstmuseet. Hon kommer att bo i fyrvaktarbostaden vid Picassoudden i Kristinehamn.

Sammanflätning

Restarter in Residence heter projektet i Kristinehamn och under projektets andra del ska en aktör inom en annan del av besöksnäringen bjudas in, för att utveckla en idé eller verksamhet våren 2022.

– Kristinehamns kommun har under flera år diskuterat möjligheten att bjuda in till ett Artist in residence. Genom att samarbeta mellan förvaltningarna och Region Värmland har vi nu fått möjlighet att göra detta med utgångspunkt i Mariebergsområdets historia, där Kristinehamns konstmuseum finns. Detta blir en möjlighet för oss att sammanfläta konst och historia. Vi vill visa att samtidskonsten kan skildra och lyfta historien. Vi hoppas att kommuninvånare och besökare genom projektet får ta del av Mariebergs historia på ett nytt, lärorikt och spännande sätt samt locka fler ut till området. Det blir en konstupplevelse som vi tror att många kommer uppskatta, säger Maria Lobell, kulturchef i Kristinehamns kommun, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ArbeteBesöksnäringBildarkivetKonstKonstnärKristinehamns kommunKristinehamns konstmuseumMaria LobellPicassouddenRegion VärmlandSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.