Poesin och pinnarna i fokus när akademien gästade Filipstad

Publicerad:
Värmländska akademien höll högtidssammankomst inför publik på Ferlinmuseet Kvarnen i Filipstad. Skulpturen med Pi-pinnen i famnen är pristagaren Vildhjärtas tacktal. Foto: Lena Richardson

Det började med mångskiftande berättelser om Nils Ferlin i dikt, konst och musik. Det slutade med en hyllning av en nutida poet med starka rötter i Värmlandsskogen.

Poesin och berättandet stod i centrum, när Värmländska akademien på lördagen höll sin högtidssammankomst i Filipstad.

Högtidssammankomst kan leda tanken till något högtidligt och stelt och även ordet akademi kan förleda tankarna åt det strikta, frackklädda hållet.

Men nu är det ju en värmländsk akademi vi talar om och där dominerar glädjen i berättandet, samtidigt som också allvaret får plats.

Lars Löfgren, före detta Dramatenchef och hederspreses i akademien, gav utmärkta prov på just detta, när han gav sin syn på Nils Ferlins diktning.

Lars Löfgren gav en ömsint skildring och tolkning av Nils Ferlins diktning, när han framträdde vid Värmländska akademiens sammanträde på Ferlinmuseet i Filipstad.
Lars Löfgren gav en ömsint skildring och tolkning av Nils Ferlins diktning, när han framträdde vid Värmländska akademiens sammanträde på Ferlinmuseet i Filipstad. Foto: Lena Richardson

– Sätter man sig ned med hans samlade dikter, så upptäcker man en god vän. Det är diktarjaget, Nils Ferlin. Med honom kan du tala och diskutera och lyssna. Han är erfaren. Han talar om hela livet, från början till slut, sa Lars Löfgren som också framförde två dikter han själv skrivit med utgångspunkt från Ferlinstatyerna i Filipstad respektive Stockholm.

Dikter fick vingar

Ferlin i musiken lyftes också fram i programmet. Ingemar Eliasson, tidigare landshövding och riksmarskalk, har rötterna i Kristinehamn och passade på att påminna om en annan Kristinehamnssons betydelse för det Ferlinska arvet: Lillebror Söderlund. Hans tonsättningar bidrog till att ”Ferlins dikter fick vingar”.

Björn Sandborgh tolkade Ferlin och avslöjade planer på samarbete mellan Frödingsällskapet, som han leder, och det nyligen omstartade Ferlinsällskapet.
Björn Sandborgh tolkade Ferlin och avslöjade planer på samarbete mellan Frödingsällskapet, som han leder, och det nyligen omstartade Ferlinsällskapet. Foto: Lena Richardson

Vissångaren och tidigare länsrådet Björn Sandborgh är ordförande i Frödingsällskapet, men den här eftermiddagen tolkade han förstås Nils Ferlin. Han avslöjade också att sällskapet han leder har kontakt med Ferlinsällskapet, som i år gör en omstart efter att tidigare stått på gränsen till nedläggning.

– Vi ska försöka utveckla ett samarbete mellan sällskapen, för att se vilka erfarenheter vi kan dra av varandra.

Ferlin i konsten

Hans-Olof Boström, professor i konstvetenskap, berättade om hur den karismatiske Nils Ferlin skildrats av konstnärer. K G Beijemark, som skapade Ferlin-statyn i Filipstad har också gjort statyn i Stockholm, medan Thomas Qvarsebo efter vissa turer fick göra Karlstadsvarianten, där Ferlin steppar på ett bord.

En av Vildhjärtas skulpturer. I bakgrunden skymtar Filipstadskonstnären Håkan Degerstedts tolkning av Nils Ferlin.
En av Vildhjärtas skulpturer. I bakgrunden skymtar Filipstadskonstnären Håkan Degerstedts tolkning av Nils Ferlin. Foto: Lena Richardson

Sist men inte minst var det dags för en högst levande poet att äras. Maria ”Vildhjärta” Westerberg, konstnär, författare med mera, verksam i Brunskog, får Värmländska akademiens pris Lagerlövet för 2020.

Hon klev fram med världens längsta tal: talet pi med massa decimaler, inristade i en pinne som hålls av en träfigur! Men även om det inte blev något traditionellt tal, fick publiken veta en hel del om hennes syn på livet och konsten, när hon intervjuades av akademiens preses Anna Skoglund.

"Det fanns ingen värld som var så öm, så fri och så rolig och så okonstlad som naturen och den erbjöds inte i något annat rum än i min skog. I 25 år nu har jag byggt upp en värld som jag egentligen vill ha, där det är roligt, trevligt och inte så märkvärdigt”, säger Vildhjärta om sitt skapande.
"Det fanns ingen värld som var så öm, så fri och så rolig och så okonstlad som naturen och den erbjöds inte i något annat rum än i min skog. I 25 år nu har jag byggt upp en värld som jag egentligen vill ha, där det är roligt, trevligt och inte så märkvärdigt”, säger Vildhjärta om sitt skapande. Foto: Lena Richardson

– Jag är en praktiker och naturen är mitt ämne. Frihet och ömhet är mitt forskningsområde, förklarar Vildhjärta, som var glad och tacksam över priset:

”Hoppfull för framtiden”

– Det var ju inte meningen! Tänk dig själv att gå ut och plocka pinnar och klistra ihop dem och så ska man hamna här i Värmlandsakademien, för att det anses så värdefullt. För mig betyder det en enda sak och det är att om människor uppskattar mig och ger mig priser, betyder det att naturen och skogen är viktig. Det gör mig oerhört glad och tacksam och hoppfull inför framtiden.

  • Claes Åkerblom är akademiens färskaste medlem och presenterades av Anna Skoglund.
    Claes Åkerblom är akademiens färskaste medlem och presenterades av Anna Skoglund. Foto: Lena Richardson
  • Pia Lindskog från museiföreningen Kulörta lyktor hälsade akademien välkommen till Filipstad och museet Kvarnen, där Ferlinmuseet är inrymt.
    Pia Lindskog från museiföreningen Kulörta lyktor hälsade akademien välkommen till Filipstad och museet Kvarnen, där Ferlinmuseet är inrymt. Foto: Lena Richardson
  • Vildhjärta skickade runt flera av sina skulpturer, så att publiken fick se dem på nära håll.
    Vildhjärta skickade runt flera av sina skulpturer, så att publiken fick se dem på nära håll. Foto: Lena Richardson
  • Anna Skoglund, preses, välkomnade publiken till Värmländska akademiens högtidssammanträde.
    Anna Skoglund, preses, välkomnade publiken till Värmländska akademiens högtidssammanträde. Foto: Lena Richardson
Fakta

Värmländska akademien

Ledamöter 2021:

Bengt Berg, författare

Mats Berglund, spelman

Carin Bergström, docent, författare

Gabriel Bladh, professor

Hans-Olof Boström, professor emeritus

Lars Burman, överbibliotekarie, professor

Carina Ekman, regissör, skådespelare

Håkan Hagegård, hovsångare, ej aktiv som ledamot

Inger Liliequist, f. riksantikvarie

Enel Melberg, författare, översättare

Ulla Norrman, språklärare – skattmästare

Peter Olausson, universitetslektor

Bengt Sahlström, intendent – vice preses och klubbmästare

Björn Sandborgh, f. länsråd, viskonstnär

Anna Skoglund, verksamhetschef – preses

Bo Vahlne, fil.dr., f. överintendent – sekreterare

Sofia Wadensjö Karén, verkställande direktör

Claes Åkerblom, författare (inträde 18 september 2021)

Akademiens beskyddare: Hertigen av Värmland H.K.H Prins Carl Philip

Hedersledamot: Ingemar Eliasson, f. riksmarskalk

Hederspreses: Lars Löfgren, f. teaterchef

Författaren Bengt Berg läste upp en översättning av en dikt av en indisk poet, som skrevs efter ett besök i Filipstad och en sittning på den berömda Ferlinbänken.
Författaren Bengt Berg läste upp en översättning av en dikt av en indisk poet, som skrevs efter ett besök i Filipstad och en sittning på den berömda Ferlinbänken. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Bengt BergBjörn SandborghFilipstadHans-Olof BoströmIngemar EliassonKarlstadKristinehamnKvarnenLars LöfgrenLitteraturMaria WesterbergMuseet Kvarnen galleriMusikNils FerlinNöje/KulturRiksantikvarieämbetetStockholmVärmlands länVärmländska Akademien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare