En avslöjande halvtimme

Ledare
PUBLICERAD:
Morgan Johansson svänger.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
I programmet 30 minuter i SVT (15/9) intervjuades justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) av Anders Holmberg. De första tjugo minuterna ägnades åt invandring och integration. Samtalet åskådliggjorde både Socialdemokraternas omsvängning i migrationsfrågor, och hur lite de har lärt sig.

Morgan Johansson vill gärna slå sig för bröstet med att regeringen har stramat åt migrationspolitiken. De problem som finns är, i den socialdemokratiska agitationen, en konsekvens av den politik som fördes under alliansregeringen.

Men den tittare som eventuellt har dåligt minne kunde i programmet ta del av en intervju med Johansson från 2014 där han uppenbart förminskade problemen med de dåvarande invandringsvolymerna,

Holmberg pressade ministern kring det faktum att hans retorik och politik har förändrats så fundamentalt de senaste åren. Han exemplifierade med kravet på språkkrav för medborgarskap – något som Johansson har presenterat som en nödvändig reform. Mot detta ställdes Morgan Johanssons numera raderade blogginlägg från 2008 där han menade att de borgerliga politiker som förordade språkkrav ville ”spela det främlingsfientliga kortet”.

”Jag har tänkt om” var ministerns kommentar. Och tänka om måste man naturligtvis få göra. Det vore förfärligt om politiker aldrig någonsin kunde ändra sig. Men som Holmberg gång på gång påtalade är detta ingen liten förflyttning. Men för Morgan Johansson förefaller denna omvändning inte vara resultatet av en inre resa, utan endast ett realpolitiskt utslag av att omständigheterna har förändrats. Där har vi de senaste årens migrationspolitiska debatt i ett nötskal.

Politiska förslag som under lång tid kallades för oanständiga eller rent av rasistiska blev över en natt salongsfähiga. Argumentet var att migrationstrycket plötsligt hade blivit så stort. Men om man på allvar menar att ett förslag är främlingsfientligt så måste det gälla oavsett yttre faktorer. Det hade varit skillnad om man hävdat att förslag som exempelvis språkkrav var omotiverat, men det sade man inte – man pekade ut det som ett principiellt omoraliskt förslag. Då duger det inte att som Johansson i intervjun säga att ”då visste vi inte hur det skulle bli”.

Socialdemokraterna uppvisar inga tecken på insikt i att man under lång tid hamnade snett i migrationsfrågor. Den nya politiken förefaller inte vara resultatet av ett uppvaknande, utan av viljan att till varje pris behålla makten.

Man skall inte fastna i det förgångna. I politiken är det viktigare att få rätt än att ha rätt och då får man ibland svälja stoltheten. Men det är också viktigt att historieskrivningen inte förvanskas. Det är genom att vårda vårt kollektiva minne som vi kan agera mer förståndigt i framtida situationer.

När ett parti ändrar position krävs det därför mod och ärlighet. Högerpartierna har även de svängt i många frågor, men från den politiska planhalvan har vi sett mer av rakryggad kommunikation kring det faktum att partierna gick vilse, samt att kritiska röster mot den förda politiken ofta behandlades illa.

Något sådant ser vi inte från vänster, utan man låtsas som att det bara är omvärlden som har förändrats. Anders Holmbergs intervju med Morgan Johansson visade tydligt att Socialdemokraterna inte är ett parti att lita på för en trovärdig migrationspolitik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.