Hoppa till huvudinnehållet

Efter kritiken: Vice ordförande svarar på frågorna om vd-avtalet

Publicerad:
Sunne kommun.
Sunne kommun. Foto: Dan Enwall

Kommunstyrelsens presidium vill ha alla papper på bordet kring vd-avtalet i Sunne fastighets AB.

Nu får man svar av Henrik Lagerlöf (HS) i bolagsstyrelsen.

Det uppmärksammade vd-avtalet fick politikerna i kommunstyrelsens presidium i Sunne att kräva svar på ett antal frågor. Om protokollet och resonemanget kring avtalet där vd:n får tre årslöner om han sparkas.

”Vi kommer att begära in allt underlag från bolaget gällande styrelsemötet då det finns frågetecken kring protokollet samt en skriftlig redogörelse för resonemanget kring avtalet senast mån kl 8”, skrev presidiet i ett uttalande.

Nu har ett svar undertecknat Henrik Lagerlöf (HS), vice ordförande i bolagsstyrelsen, lämnats in.

Där framgår att vd:s nya lön hade förhandlats fram under våren, men att den inte ”formaliserats skriftligen i form av ett anställningsavtal”.

På styrelsemötet i juli fanns därför bara en punkt: anställningsavtalet. Det beslutades då att uppsägningstiden skulle förlängas till 36 månader.

”Vid styrelsemötet den 13/7 bedömde den kvarvarande styrelsen, att man inte kunde riskera att den politiska ledningens nyckfulla beteende skulle resultera i att VD, Perra Hermansson, sparkades eller provocerades att säga upp sig”, står det i skrivelsen.

I svaret hävdas att styrelsen var beslutsför. Att den ska bestå av lägst tre och högst fem ledamöter, men att det i kommunens version av bolagsordningen ska stå fem till sju ledamöter.

Henrik Lagerlöf konstaterar i skrivelsen att bolaget inte haft några fler styrelsemöten efter det som handlade om vd-avtalet. ”Sålunda finns, utöver aktuellt mötesprotokoll, inga fler dokument att tillställa kommunstyrelsen beträffande nu aktuell fråga”, skriver han.

Läs mer om avtalet:

NWT avslöjar: Avtal skrevs om – fastighets-vd får tre årslöner om han sparkasEfter NWT:s avslöjande – kommunen i möte om fastighets-vd:ns jättefallskärmAvslöjar: Sunne kommun begär juridisk hjälp om ”extrema” vd-avtaletVd:s svar på kritik mot anställningsavtal: ”Ett desperat försök att få arbetsro”

Artikeltaggar

Henrik LagerlöfPolitikSunneSunne Bostads ABSunne kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.