Utgrävningarna på Lurö i Vänern har gett resultat. Arkeologerna har hittat en tillbyggnad till öns kyrkoruin och därtill spår av byggnader från stenåldern.
Nu väntar de spänt på att proverna de tagit ska analyseras.
I början av september var arkeologer från Värmlands museum på Lurö och visst gjorde de fynd.
– I äldre litteratur och tradition har det hetat att ruinen på Lurö är resterna efter ett kloster som skall ha funnits här under en kort period på 1100-talet. Några spår efter ett sådant kloster har aldrig kunnat identifieras då ruinen innehåller lämningarna efter en kyrka och därför har uppgifterna om ett kloster varit ifrågasatta, säger arkeologen Hans Olsson i ett pressmeddelande från museet.
Säkra spår av tillbyggnad
Nu hittade arkeologerna spår av en tillbyggnad vid kyrkoruinen, men man vet inte exakt vad den använts till eller när den byggdes.
– Men vi har gjort en hel del fynd av kol och fiskben som förhoppningsvis kan ge oss en närmare datering, säger Hans Olsson.
Arkeologerna väntar också på svar på prover från vad som kan vara en fast bosättning på ön redan 100 f Kr. Spår av två byggnader har nu hittats.
– Mycket talar för att det har rört sig om två så kallade långhus och av de fynd som gjorts verkar åtminstone det ena kunna dateras till perioden mellan 2300–1800 f Kr. Tjocka kulturlager, ett stort antal fynd och förekomsten av långhus visar att detta sannolikt har varit en fast bosättning under delar av stenåldern och inte bara spåren efter tillfälliga besök, säger Hans Olsson.