Hoppa till huvudinnehållet

Arkeologerna gjorde fynd på Lurö – spänd väntan på provsvar

Publicerad:
Arkeologen Hans Olsson och hans kollegor har gjort flera fynd under sitt arbete på Lurö. Nu väntar de med spänning på att proverna de tagit ska bli färdiganalyserade.
Arkeologen Hans Olsson och hans kollegor har gjort flera fynd under sitt arbete på Lurö. Nu väntar de med spänning på att proverna de tagit ska bli färdiganalyserade. Foto: Lars Sjöqvist

Utgrävningarna på Lurö i Vänern har gett resultat. Arkeologerna har hittat en tillbyggnad till öns kyrkoruin och därtill spår av byggnader från stenåldern.

Nu väntar de spänt på att proverna de tagit ska analyseras.

I början av september var arkeologer från Värmlands museum på Lurö och visst gjorde de fynd.

– I äldre litteratur och tradition har det hetat att ruinen på Lurö är resterna efter ett kloster som skall ha funnits här under en kort period på 1100-talet. Några spår efter ett sådant kloster har aldrig kunnat identifieras då ruinen innehåller lämningarna efter en kyrka och därför har uppgifterna om ett kloster varit ifrågasatta, säger arkeologen Hans Olsson i ett pressmeddelande från museet.

Säkra spår av tillbyggnad

Nu hittade arkeologerna spår av en tillbyggnad vid kyrkoruinen, men man vet inte exakt vad den använts till eller när den byggdes.

– Men vi har gjort en hel del fynd av kol och fiskben som förhoppningsvis kan ge oss en närmare datering, säger Hans Olsson.

Arkeologerna väntar också på svar på prover från vad som kan vara en fast bosättning på ön redan 100 f Kr. Spår av två byggnader har nu hittats.

– Mycket talar för att det har rört sig om två så kallade långhus och av de fynd som gjorts verkar åtminstone det ena kunna dateras till perioden mellan 2300–1800 f Kr. Tjocka kulturlager, ett stort antal fynd och förekomsten av långhus visar att detta sannolikt har varit en fast bosättning under delar av stenåldern och inte bara spåren efter tillfälliga besök, säger Hans Olsson.

På Lurö kan det ha bott folk redan på stenåldern. Vy över sydligaste spetsen av ön. I Fjärran till vänster syns Kinnekulle.
På Lurö kan det ha bott folk redan på stenåldern. Vy över sydligaste spetsen av ön. I Fjärran till vänster syns Kinnekulle. Foto: Lars Sjöqvist

Artikeltaggar

ArkeologiHistoriaKarlstadLuröNöje/KulturNyheterTeknik och vetenskapVänernVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.