Hoppa till huvudinnehållet

Lyrisk efter segern: ”Man vill bara hoppa upp och köra honom en gång till”

Publicerad:
Tangen Haap segerdefilerar med Erik Adielsson.
Tangen Haap segerdefilerar med Erik Adielsson. Foto: Malin Albinsson

För första gången sedan 2017 blev det svensk seger i Unionskampen för kallblod.

Björn Karlsson-tränade Tangen Haap gav inte de norska utmanarna en chans.

– Det här var en ruskigt skön åktur, sa körande Erik Adielsson.

De norska kallbloden brukar dominera i Unionskampen men i år blev det svensk seger och det var inget snack om saken.

Från ett tredjespår bakom startbilen var Tangen Haap oerhört explosiv den första biten och tog sig förbi Kleppe Fanden och Åsrud Vilja utan problem.

När det första varvet passerades på 23,1 kom Åsrud Vilja upp på utsidan men hon var slagen tidigt och de övriga konkurrenterna var chanslösa att utmana Tangen Haap som vann lätt på tiden 21,6 över medeldistans.

Tangen Haap med segerkransen.
Tangen Haap med segerkransen. Foto: Malin Albinsson

Erik Adielsson öste beröm över Tangen Haap efter loppet.

– Vissa hästar är som när man åkte karusell när man var liten, man vill bara hoppa upp och åka en gång till. Så är det med Tangen Haap som är en otrolig travare. Man kan köra honom på två fingrar och han är magiskt mysig. Han vann på en fantastisk tid med en hel del kräm kvar.

Genom den här vinsten har nu Tangen Haap vunnit både Elitkampen och Unionskampen.

– Han är fantastisk och det är först nu som han blivit komplett, sa Björn Karlsson.

Blom passerade miljonen

Innan V75-loppen kördes kallblodsloppet Helge Solos lopp och det blev en mycket spännande slutstrid.

Robert Bergh körde tidigt till ledningen med Buska Blyg och efter en långsam inledning fick han en rejäl tryckare av loppets favorit Mellem Tyr. Den temposkärpningen gynnade hästarna i kön och i den sista kurvan kom Gorm, Lome Storm och Björlifanner i tredjespår.

Lome Storm galopperade ut ur den sista kurvan och längst ut kom Björlifanner med en bra avslutning och avgjorde med knapp marginal mot Gorm medan en tapper Buska Blyg slutade trea.

– Jag leasar Björlifanner och det är en helt fantastisk häst att få ta del av. Jag är så tacksam för att jag får ha honom och han gör alltid sitt bästa. Han krigar alltid, i dag var han så trött att han knappt tog sig framåt efter mållinjen, berättade Nathalie Blom.

Björlifanner spurtade hem Helge Solos lopp.
Björlifanner spurtade hem Helge Solos lopp. Foto: Malin Albinsson

Upploppet ner satt hon still bakom sin häst.

– Jag vågade inte driva för då kan han lätt galoppera, förklarade Nathalie som genom den här segern värd 100 000 kronor passerade miljonen i inkörda pengar till stallet.

Nöjd Åslund

I klass 2-försöket blev det en fin framgång för Henrik Åslund då hans Goes all Magic blev tvåa med Björn Goop bakom vinnande Mister K.O.Z. Från spår nio i volten hittade Goop rygg på spetsvinnaren och luckan kom alldeles för sent för att hon skulle hinna utmana om segern.

– När hon fick rygg ledaren kändes det väldigt bra för Lugauers häst skulle vara bra. Det hade gått lite för sakta och det gick inte att ta någonting till slut men Björn var nöjd med henne. I dag var det max men det räcker bra så. Nu har vi provat på det här och vet att hon kan vara med på V75, sa Henrik Åslund efter placeringen värd 55 000 kronor.

Artikeltaggar

Björn GoopErik AdielssonFärjestadstravetHenrik ÅslundNathalie BlomRobert BerghTravUnionstravetV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.