Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Brotten som ”Karlstads Wallander” aldrig glömmer

Publicerad:
Utredaren Jonny Thomann berättar om fallen som vi alla minns.
Utredaren Jonny Thomann berättar om fallen som vi alla minns.

Jonny Thomann har utrett mängder av brott under sina 45 år i olika chefspositioner vid Karlstadspolisen.

Inte bara i Värmland utan även i andra distrikt som Örebro.

Några brott och tragedier minns han särskilt väl. Av olika anledningar finns de kvar i hans bakhuvud fortfarande. De sticker ut.

Här har du dem. Med hans egna ord.

Pappamordet i Karlstad 2008

”Det hände för många år sedan. En ung tös, som mådde väldigt dåligt, hade mördat sin pappa i Karlstad och sen försökt stycka honom. Pappans sambo låg och sov bredvid i sängen, som tur var med huvudet bortvänt. Annars hade hon kanske också råkat illa ut. Jag höll förhör med tjejen på natten. Hon förstod inte vad hon hade gjort. Det förhöret sitter kvar i mitt huvud än. Så tragiskt.”

Jonny Thomann bidräder åklagaren Tomas Olsson i samband med det så kallade Frejamordet 2007.  I förgrunden förundersökningen på 1300 sidor.
Jonny Thomann bidräder åklagaren Tomas Olsson i samband med det så kallade Frejamordet 2007. I förgrunden förundersökningen på 1300 sidor. Foto: Anders Hanson

Frejamordet 2007

”En ung kille hittades död under båten Freja vid Frysta. Han hade gjort sällskap med två andra tonåringar, en kille och en tjej. Paret påstod att den sedermera döde plötsligt bara försvann. Vi misstänkte killen tidigt och hittade hans röda jacka med offrets blod på gömd hos en kompis. Sedan fick vi göra husrannsakan i en förrådsbyggnad hos den misstänktes mormor. Där hittade vi hans försvunna kängor, indränkta med diesel. Men teknikerna lyckades spåra blod från offret i snörningen. Den misstänkte medgav då att han hade dängt upp den andre rejält, gömt honom i gräset men inte mördat honom och lagt honom under båten. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mord i tingsrätten men hovrätten ändrade det till åtta månader för grov misshandel. Tyvärr gjorde vi misstaget att inte ta rätten till brottsplatsen. Offret kunde omöjligt ha tagit sig ner själv och fastnat under båten på det sättet och något gräs fanns inte att gömma honom i.”

 Jonny Thomann, på platsen, Rud, där en man dödades 2014.
Jonny Thomann, på platsen, Rud, där en man dödades 2014. Foto: Mikael Lindblom

Mordet på Rud 2014

”Två små barn hittade en man med halsen avskuren vid björnstatyn på Rud. Jag var och tittade på en hockeymatch med dottern när de ringde och jag störtade dit på cykel. Platsen var full av media. Exakt på den plats där jag står på bilden i NWT från mordplatsen stod jag på dagen 19 år tidigare för ett foto med personalen som arbetade på Rud. Det minns jag att jag reagerade på. Fallet löstes snabbt.”

Anabola steroider bakom mordet på Rud

Kaos i Karlstad 1994

”Expressen gjorde en hel löpsedel på Kaos i Karlstad. Det var nynazister som slogs med invandrare över hela stan. Jag brukar säga till kollegorna: kom igen när ni gripit lika många på en gång. Jag såg till att vi plockade in 40 stycken. Det är rekord och vi fick verkligen ta i med hårdhandskarna.

Här på Hells Angels gård på Sjöstad i Karlstad hittades en man mördad.
Här på Hells Angels gård på Sjöstad i Karlstad hittades en man mördad. Foto: Lisa Olaison

HA-mordet i Karlstad 2017

”Det som gör att jag minns den utredningen med välbehag var det enorma jobb vi lade ner efter den friande tingsrättsdomen, med hjälp av avlyssning, uthållighet och massor av engagerade poliser. Vi fann dna på en kofot och en massa annan bevisning och fick till livstidsdomar i hovrätten.”

“Det har varit fråga om en ren avrättning”GW analyserade HA-mordet i TV4

Familjemordet på Hammarö 2000

”Jag bodde på Hammarö då och tog cykeln till den första uppgivna adressen, där en liten pojk och en hund låg döda. Sedan åkte jag och en kollega vidare till nästa adress. Där hade pappan även dödat andre sonen, hustrun och sig själv. En av de första poliserna på platsen sprang omkring, oerhört chockad, vevande med vapnet i näven. Ovanför sängen där de döda låg hängde en lampa. Exakt en sådan som jag och min hustru hade över sängen i sovrummet. När jag gick och la mig på kvällen fick jag syn på lampan. Vad tror du jag gjorde med den? Rev ner den snabbt som tusan! Vi äldre poliser fick ingen debriefing efter sådana fruktansvärda tragedier. Vi fick snacka ut vid kaffebordet istället”.

Bankrånet i Årjäng 2008

”När jag tittade på övervakningsfilmen efteråt började jag gapskratta. Rånarna tog sig in i valvet med en vinkelslip så gnistorna yrde. Där inne hittade de bara småkrafs som julprydnader. De upptäckte inte att en dörr stod på glänt till ett annat litet valv. Där inne fanns två miljoner i kontanter som personalen just hade räknat upp. Det missade rånarna. De drog efter tio minuter, men en sprang tillbaka in i banken och stal en handväska som tillhörde en ur personalen. De var ju tvungna att få något med sig, haha!”.

Skjutningen i polisgaraget 1988

”Det är enda gången jag har skjutit. Jag och en kollega befann oss på hittegods på kvällen när vi hörde en jättesmäll. Kameran visade att någon hade kört rakt genom porten till polisgaraget. Vi visste att det fanns risk för fritagningsförsök mot några vi hade i häktet. Jag och kollegan sprang ut i garaget och bilen körde rakt emot oss. Jag drog fram ”ärtpistolen” vi hade på den tiden, en Walter, och sköt mot däcken. Kulorna studsade hejvilt i väggen. Sedan försvann bilen ut igen men en patrull hittade den narkotikapåverkade föraren gömd i en källargång i Haga”.

Tsunamin 2004

”Jag och kollegan Torbjörn Gustafsson fick det väldigt jobbiga uppdraget att sköta identifieringen av ett antal saknade från Värmland. Vi åkte runt till väldigt chockade anhöriga, ett tiotal familjer, och tvingades ställa utförliga frågor om särskilda kännetecken på kroppen hos den saknade och ta dna från de anhöriga. Helst mamman. Det var bara att stålsätta sig. Vi hade listor över alla saknade. Den var hemlig initialt. Jag fick ett samtal från en reporter på en kvällstidning. Han försökte få mig att lämna ut listorna. Jag nekade förstås. Till slut erbjöd han mig 20 000 kronor. Då slängde jag luren i örat och borde ha anmält honom. Sedan fick vi även det jobbiga uppdraget att överlämna dödsbuden när de saknade var identifierade i Thailand”.

Brände libanesen 2004

”En okänd person hittades bränd vid en busshållplats i Fagersanna utanför Tibro. Samtidigt var en gästarbetare från Libanon, bosatt i Säffle, försvunnen. Vi misstänkte ett samband. Vi fick reda på den försvunnes telefonnummer och tömde basstationen i Säffle. Samtidigt gjorde polisen i Västergötland samma sak vid basstationen på mordplatsen. När vi växlade telefontrafiken upptäckte vi att ett nummer som den döde hade haft kontakt med tidigare dök upp just vid mordplatsen samma natt. Vi inledde telefonavlyssning och tog in en man och hans hustru på förhör en vecka senare. En av våra kvinnliga poliser fick det svettiga uppdraget att passa parets blöjbarn under det långa förhöret. Till slut gjorde kvinnan vissa medgivanden. Hon hade haft en affär med den mördade. Men parets lägenhet var kliniskt städad. Inga bevis fanns. Men när teknikerna till slut bröt upp även golvlisterna fann de blodspår från den mördade och vi fick till en fällande dom. Libanesen hade blivit hembjuden till parets lägenhet på en flyktingförläggning i Säffle och knivmördades. Sedan bar de honom insvept i en matta till bilen och brände honom utanför Tibro”.

Den brända flyktbilen som hittades vid Håttjärnen, sydväst om Töcksfors, efter det grova rånet av tre beväpnade män mot Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors 2012.
Den brända flyktbilen som hittades vid Håttjärnen, sydväst om Töcksfors, efter det grova rånet av tre beväpnade män mot Westra Wermlands Sparbank i Töcksfors 2012. Foto: Bengt Andersson / TT

Bankrånet i Töcksfors 2012

”Här gjorde Håkan Eriksson ett jättejobb när han under flera dagar gick igenom alla övervakningsfilmer. Han kände ju alla i samhället och alla som dök upp på filmen var för honom bekanta Töcksforsbor. Men efter fyra dagars gloende upptäckte han i bankomatens kamera en maskerad man med filmkamera som dokumenterade lokalen. Samtidigt kikade en annan, omaskerad, man fram bakom bankhörnet. Honom kände vi igen från dubbelrånet i Charlottenberg tidigare. Det var många bankrån i västra Värmland under de här åren. Allt slutade med att vi var 16 poliser, inklusive nationella insatsstyrkan, som spårade och följde rånarnas väg genom Sverige till en liten ort i Norrland som heter Bjurvattnet, där de hade köpt en kåk. Vi gjorde en inbrytning och de greps”.

Bankrånet i Åmotfors 2006

”Här hörde vi personalen efteråt. De gav oss fina spår: en kortväxt man med rånarluva och ett öga som var eldrött. Sedan fick vi kontakt med kollegor i Trollhättan, som just hade burat in en rånarliga från forna Jugoslavien som härjade i Västra Götaland. Bland dem en man med rött öga som hade ett exemplar av NWT från dagen efter rånet. Jag jobbade som tidningsbud som liten grabb och visste att tidningarna var numrerade efter vart de skulle skickas. Jag ringde NWT och de berättade att just det här exemplaret hade skickats till Esso-macken i Tösse. När vi kontrollerade mackens film från det aktuella datumet upptäcktes att en kortväxt man som talade dålig svenska och hade ett rött öga köpte tidningen. Vi bakspårade honom sedan och fick honom fälld tillsammans med tre andra som greps i Västra Götaland. En fick tio år för flertal rån i väst-Sverige. De andra fick åtta år. Det var ett riktigt rövargäng”.

Unika domen 2019

”Jag och andra kollegor från Bergslagen var med och utredde ett stort dynamitärende i Stockholm och Tumba som slutade med att vi lyckades få till den första fällande domen i Sverige, i Svea hovrätt, för ”synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor”.

Brinnande polisstationen 1996

”När jag jobbade som chef för område Rud i Karlstad hade vi mycket problem med skinheads där och gav oss tusan på att knäcka dem. Plötsligt brann polisstationen en natt. Det kunde ha slutat med att hela Ruds centrum brunnit ner! Vi plockade in tre killar och några kvällar senare kastades molotovcocktails in i vår station igen. Vi fick tag i de skyldiga där också och till slut lugnade allt ner sig på Rud”.

Dubbelskjutning i Örebro 2018

”Offren överlevde. Det jag minns mest från utredningen var att den 16-årige gärningsmannen satt och puffade mig i sidan flera gånger när han skulle vallas under en rekonstruktion på brottsplatsen. Hela tiden ropade han entusiastiskt: Nu du, Thomann! Nu blir det action igen! Han erkände men tog sedan tillbaka allt i rätten. Det slutade med fyra års sluten ungdomsvård. I dag är han aktuell i ett mordfall i Örebro och har rymt flera gånger”.

Ett mobilt poliskontor på Möllevångstorget i Malmö i samband med en skjutning av två 15-åringar 2019. En av 15-åringarna dog i skottlossningen och Jonny Thomann hjälpte till under utredningen.
Ett mobilt poliskontor på Möllevångstorget i Malmö i samband med en skjutning av två 15-åringar 2019. En av 15-åringarna dog i skottlossningen och Jonny Thomann hjälpte till under utredningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet i Malmö 2019

”15-åring sköts till döds på Möllevångstorget i Malmö och det inledde aktionen Rimfrost. Där hjälpte jag till några månader.

Sista mordet

”15 juni 2020. En person i mc-miljö avrättades utomhus i Örebro. Det ärendet slutade jag med som förundersökningsledare innan jag gick i pension och det är ännu inte uppklarat. Mycket på grund av den tystnadskultur som råder.”

45 år av död – nu berättar stjärnpolisen om mördarjakterna

Artikeltaggar

Brott & blåljusJonny ThomannKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.