Hoppa till huvudinnehållet

Sossarna vill ha ambulans i Deje

Publicerad:
Nytt förslag från Socialdemokraterna i Värmland.
Nytt förslag från Socialdemokraterna i Värmland. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trots att det finns kommuner med längre utryckningstider för ambulansen vill Socialdemokraterna först ut satsa på Forshaga kommun.

Hur lång tid man behöver vänta på ambulans skiljer sig kraftigt mellan kommunerna i regionen. Kortaste väntetiden har Kristinehamn med 11 minuter, och allra längst utryckningstid finns i Munkfors på 26 minuter och i Eda på nästan 28 minuter. Ändå väljer Socialdemokraterna att lägga ett förslag på en ny ambulans i Deje.

– Eda har också ett behov, men vi ser inte den lösningen lika snabbt och enkelt som i Deje. Det är en annan geografi och en annan organisatorisk lösning i västra Värmland som kräver en annan utredning, säger Mats Sandström, vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.

Mats Sandström (S) vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Mats Sandström (S) vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Veronica Alvarez

Forshaga kommun kvalar ändå in i topp tre över de kommuner med sämst utryckningstid. Enligt Hjärt- och Lungfondens sammanställning för 2020 låg snittiden i kommunen på 24 minuter.

– Här i Forshaga kommun finns det redan utredningar gjorda så det borde gå ganska snabbt att placera en ambulans i Deje, säger Mats Sandström.

Under fredagens pressträff förtydligar regionrådet Åsa Johansson att de vill dra ned på utryckningstiderna i hela Värmland.

– Vi väntar med spänning på den utredning om ambulansverksamheten som är på gång. Vi föregår den genom att lägga den här motionen. Vi tycker att man behöver gå från ord till handling, säger hon till NWT.

Åsa Johansson (S) regionråd Värmland.
Åsa Johansson (S) regionråd Värmland. Foto: Veronica Alvarez
Värmland kan få ny ambulansstationJonson (M): “I Arvika är nog problemet störst i landet”

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdÅsa JohanssonDejeMats SandströmPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.