Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad Fotbolls kapten: ”En mental skillnad i gruppen nu”

Publicerad:
Mittfältaren Andreas Bellander är lagkapten i Karlstad Fotboll som är på fjärde plats i ettan norra.
Mittfältaren Andreas Bellander är lagkapten i Karlstad Fotboll som är på fjärde plats i ettan norra. Foto: Tommy Andersson

Förra säsongen stod Karlstad Fotboll på 22 poäng efter 20 matcher.

Nu är läget ett annat med 37 poäng på lika många matcher och till kvalplatsen för superettan är det bara tre pinnar.

– Vi är väldigt nöjda med säsongen än så länge och de möjligheterna vi nu har inför hösten, säger KF-kaptenen Andreas Bellander inför lördagens hemmamatch mot Täby.

Förra säsongen var den första för Karlstad Fotboll som bildades genom en sammanslagning av Karlstad BK och Carlstad United. Fjolåret blev dock ingen framgångssaga även om det med den nye huvudcoachen Konstantinos Panagopoulos slutade med en åttondeplats i ettan norra.

Då var marginalen till negativt kval fem poäng och till positivt kval 25 pinnar. Den här säsongen är läget ett helt annat. Karlstad Fotboll står nu på 37 poäng efter 20 matcher jämfört med 22 poäng på lika många bataljer i fjol. Årets 37 insamlade poäng är dessutom lika många som under hela förra säsongen – och då återstår det tio seriematcher.

”En lurig match”

Nästa uppgift för Karlstad är lördagens hemmamatch mot Täby FK som är på nedflyttningsplats med 17 poäng på 20 matcher. För Karlstad är det tre pinnar upp till andraplatsen som innebär kval till superettan.

– Vi har såklart en bra känsla i truppen just nu. Vi har spelat bra fotboll och fått många bra resultat den senaste tiden. Men det är en lurig match mot ett Täby med många duktiga spelare så det kommer att bli en tuff match, säger KF:s lagkapten Andreas Bellander och berättar vad som blir betydelsefullt mot Täby:

– Det är viktigt för oss att fortsätta på samma spår som tidigare. Att vi fortsätter att göra våra saker och inte slår av på gasen.

Vad är största skillnaden för Karlstad Fotboll nu jämfört med förra säsongen?

– Det är en mental skillnad i gruppen nu. Vi har även satt på plats mer av de tankarna som tränarna har kring hur vi ska spela. Det sitter bättre nu jämfört med förra året där vi på hösten mer fick se till att hålla oss kvar i serien, konstaterar Bellander och utvecklar den mentala biten:

– På hösten är det en skön känsla att vi nu kan jaga platser i toppen på tabellen.

Poängfest

Tabellfyran Karlstad har med tio matcher kvar alltså tagit lika många poäng som under hela förra säsongen.

– Hittills är det en bättre säsong än förra året. Det är inget att snacka om, men den här säsongen är långt ifrån klar. Vi har tio matcher kvar så det är bara att gasa på. Vi är väldigt nöjda med säsongen än så länge och de möjligheterna vi nu har inför hösten.

2021 är Karlstads målskillnad 44-24 på 20 matcher. 2020 var den 53-53 på 30 matcher. För närvarande är antalet insläppta mål per match 1,2 jämfört med 1,8 förra säsongen.

– Vi vill väldigt gärna spela en offensiv fotboll. Spelar man en offensiv fotboll tror jag att det defensiva ofta kommer med på köpet när vi har mer boll, då blir det lättare att hålla tätt bakåt. Självklart har vi slipat till det defensiva, men jag tycker egentligen att vi är taktiskt bättre över hela planen.

Karlstads offensiva mittfältare Oskar Alvers.
Karlstads offensiva mittfältare Oskar Alvers. Foto: Tommy Andersson

Alvers: ”Känslan är jättebra”

Precis som Andreas Bellander var Oskar Alvers också en av spelarna i Karlstad Fotboll den förra säsongen. Ett Karlstad som står på sex raka hemmasegrar på Tingvalla IP och Alvers har en skön känsla inför matchen mot Täby.

– Känslan är jättebra. Det känns som att vi är hur starka som helst hemma på Tingvalla. Vi har verkligen gjort det till vår hemmaplan, säger Oskar Alvers.

Vad är nyckeln till lagets stora förändring den här säsongen?

– Det är hårt jobb. Ingen ser det jobbet vi lägger ner på träningsplanen men det är där det kommer ifrån. Det är noggrannhet och fokus vilket ger resultat till slut. Så är det bara.

Säger inte alla lag att de jobbar hårt?

– För oss är det verkligen så. Vi har inte bytt ut många spelare från förra året även om det är några stycken, konstaterar Alvers och fortsätter:

– Vi är ett lag där alla jobbar tillsammans och alla trivs. Vissa spelare har hittat bra form nu vilket betyder mycket i och för sig. Men vi är verkligen ett lag som jobbar tillsammans och det har vi byggt upp månad för månad ända sedan förra året och det börjar ge resultat. Jag kan inte hitta en mer självklar förklaring än det hårda jobbet och det är det som lyfter individer i laget att hitta form individuellt. Det är sällan jag har varit i ett lag där alla i truppen är med i det, tycker att det är kul, och känner att man är en del av laget.

Brommapojkarna är serieledare i ettan norra med 52 poäng på 20 matcher.

Konstantinos Panagopoulos är huvudtränare i ett Karlstad Fotboll som har vittring på kvalplatsen till superettan.
Konstantinos Panagopoulos är huvudtränare i ett Karlstad Fotboll som har vittring på kvalplatsen till superettan. Foto: Tony Welam

Artikeltaggar

Andreas BellanderEttan norraFotbollIF Karlstad FotbollKonstantinos PanagopoulosOskar Alvers

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.