Hoppa till huvudinnehållet

Anders river sågverk och sover i hjullastaren: ”Är på plats före tjuven”

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Hytten är hans boplats. Samtidigt hans arbetsplats. Där spenderar Anders många av dygnets timmar. Av olika anledningar.
Hytten är hans boplats. Samtidigt hans arbetsplats. Där spenderar Anders många av dygnets timmar. Av olika anledningar. Foto: Helena Karlsson

Han jobbar veckans alla dagar och spenderar nätterna i sin hjullastare.

– Lämnar jag den så flyger dom på den och jävlas, säger Anders.

Det gamla sågverket i Skattkärr håller på att jämnas med marken. Bakom sparkarna i den gula hjullastaren som far runt på området sitter:

– Jag brukar inte säga mitt namn, men jag heter Anders, säger han med tydlig Norrlandsdialekt.

– Där är jag född, men nu är jag lite överallt, riket runt.

Han berättar att han jobbar på entreprenad åt ägaren till fastigheten. Från tidig morgon till sen kväll river han, kör undan och sorterar ut. Vardag som helg.

Är det inte ett stort jobb och riva allt själv?

– Det vet jag inte om jag kan säga, säger han och tar en paus innan han tillägger:

– Jag vill gärna ha betydligt större.

”Less på att laga”

Men även om han jobbar själv har han från och till sällskap, ofrivilligt sådant. Personer som tar sig in på området, plockar i rivningsmassorna och klottrar. De ritar på allt säger han, men tillägger med luttrad röst:

– Jag skiter i vad det är de ritar och skriver, det gör inte mig nåt, men de ska inte förstöra.

”Jag bryr mig inte om vad de skriver, men de ska inte förstöra.”
”Jag bryr mig inte om vad de skriver, men de ska inte förstöra.” Foto: Helena Karlsson

Besökarna är också anledningen till att Anders sover i sitt arbetsfordon.

– Lämnar jag den så flyger dom på den och jävlas, säger han och berättar att han bland annat blivit av med brandsläckarna.

– Så jag vill att den ska vara hel, jag är less på att laga den. Och jag är på plats före tjuven. Samtidigt är jag som en gammal räv, jag ser direkt om det är folk som rör sig på platsen.

”Jag är fredlig”

Ett av de senaste besöken är bara några dagar gammalt. En person försökte plocka med sig kabel och skulle dela den med en yxa. Som underlägg användes – skopan på hjullastaren.

– Då vaknar man ganska fort, men nu var jag redan vaken så jag slog på alla ljusen. Sen rullade jag fram några meter och la skopan på kabeln. Är grinden stängd har ingen här att göra, då gör jag som jag vill på industriområdet, säger han och tillägger:

– Men jag är fredlig och brukar säga åt dem att gå.

Är du inte rädd?

– Nej, jag är inte nån som blir rädd, men de ska inte hålla på och stjäla. Så alla är välkomna, även djävulen själv, säger han och ler.

”När jag tömt skopan så kan jag sova till dess jag vill vakna.”
”När jag tömt skopan så kan jag sova till dess jag vill vakna.” Foto: Helena Karlsson

I hytten har han en wunderbaum med oklar doft – ”Den har hängt där länge” – och en radio .

– Jag lyssnar nog på radio mer än de flesta, den står på hela dagarna. Nyheter lyssnar jag på en del, säger han.

Där, i hytten, står också packningen, en enkel ryggsäck. Enkelt att ta med när nästa uppdrag kallar. Kaffe dricker han på båtklubben.

Får du inte ont i ryggen av att sova i hytten?

– Nej, jag kan sova precis var som helst och jag har inga folksjukdomar.

Och på frågan om det inte är kallt i hytten nu när hösten har kommit blir svaret ”Hur varmt vill du ha? 20? 30? Jag kan få upp till 40 grader med dieselvärmaren.”

Anders gillar att riva saker, det är en syssla han utfört en stor del av sitt liv. Runt om i Sverige, men även utanför landets gränser.
Anders gillar att riva saker, det är en syssla han utfört en stor del av sitt liv. Runt om i Sverige, men även utanför landets gränser. Foto: Helena Karlsson

”Oansvarigt”

Det som sticker ut i Skattkärr, jämfört med andra platser säger han, är att det är många ungdomar som befinner sig på området.

– Det är väldigt oansvarigt av föräldrarna att ha ungarna här till elva på kvällen, tycker jag.

Han säger att ungdomar, men även äldre, bland annat drar ut kablar som han rullat ihop.

– De kan jag få plocka ihop var som helst på området. Det är lite ovanligt, för ungdomar brukar inte stjäla kabel.

Finns det pengar i det?

– I viss kabel är det pengar, små pengar, det verkar mer vara nöjet att stjäla. Men mest är det diesel man är ute efter. Jag är så less på att dieseltankar klipps upp. De har svårt att se skillnad på vad som är mitt och ditt.

Anders ser till att låsa efter sig när han går för andra ärenden, men folk kan ta sig ändå. ”Ja, där borta och där bakom”, säger han och pekar.
Anders ser till att låsa efter sig när han går för andra ärenden, men folk kan ta sig ändå. ”Ja, där borta och där bakom”, säger han och pekar. Foto: Helena Karlsson

Är det inte farligt att gå runt här?

– Jo, för unga är det det, men inte för oss som vet vad vi håller på med. Försöker man springa iväg i mörkret så ligger man ganska fort på rygg här, säger han och pekar på all bråte.

När den sista plåtbiten, betongblocket, träflisan är borta kan inte Anders svara på.

– Jag kör på allt eftersom om jag inte blir påkallad på nåt annat.

Trivs du med det du gör?

– Jag har inga bekymmer med det, så det går bra. Vad som är roligast? Jag tycker det är bra att ta bort tomma industribyggnader som bara står som monument. Då är det trevligare med en tom yta. Den är inte så intressant för ungdomar.

Men alla besökare är inte ute efter att ställa till med förtret. ”I somras var jag ute och plockade ganska sent och då hörde jag ett ljud. Först tänkte jag att det var hjullastaren som lät, men då var det en gubbe som satt och spelade flöjt där borta.”
Men alla besökare är inte ute efter att ställa till med förtret. ”I somras var jag ute och plockade ganska sent och då hörde jag ett ljud. Först tänkte jag att det var hjullastaren som lät, men då var det en gubbe som satt och spelade flöjt där borta.” Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Karlstads busstationNyheterSkattkärr

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.