Hoppa till huvudinnehållet

Alla gillar inte byskolor

Publicerad:
Eftertraktad skola.
Eftertraktad skola. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En dimension som det sällan pratas om i debatten gällande bevarandet av olika byskolor är att alla inte vill gå där. En del föräldrar och elever upplever att kvaliteten är bättre i större skolor. Elever kan också få möjlighet att skaffa sig nya kompisar.

Nu visar det sig att ett antal familjer i Uddeholm tagit till drastiska åtgärder för att deras elever skall få gå på Älvstrandens bildningscentrum (ÄBC) i Hagfors istället för i Råda skola, och sedan bussas till Kyrkhedens skola i Ekshärad när det är dags för högstadiet. Detta sedan kommunen för ett par år sedan bestämde att det fria skolvalet inte skulle gälla då ÄBC är fullt och det finns en politisk strävan att behålla högstadiet i Ekshärad.

Vissa har då skrivit sina barn hos mor- eller farföräldrar i Hagfors, och kan då eventuellt ha begått folkbokföringsbrott. Men det visar på hur enskilda kan agera när de känner sig överkörda av politiska beslut. Lite ironiskt är det också att det fria skolvalet skulle resultera i fler elever på ÄBC, trots att det brukar vara byskolor som vill försöka överleva just med det fria skolvalet. Men det är uppenbarligen inte så enkelt.

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumEkshäradGrundskolanHagforsHagfors kommunKyrkhedens skolaLedareRåda skolaSkolpolitikUddeholm