Hoppa till huvudinnehållet

Så bra är Karlstad – enligt motståndarna

Publicerad:
Flera SSL-stjärnor har delat med sig av sina åsikter inför premiären.
Flera SSL-stjärnor har delat med sig av sina åsikter inför premiären. Foto: TT/NWT/Kollage

SSL är tillbaka och vibbarna runt Karlstad IBF är positivare än på många år.

Men hur kommer värmländskorna att stå sig jämfört med konkurrenterna? NWT-sporten har med hjälp av några av ligans största profiler försökt att bena ut svaret.

Lina Svarfvar, till vänster, har bytt Kais Mora mot IBF Falun inför den här säsongen.
Lina Svarfvar, till vänster, har bytt Kais Mora mot IBF Falun inför den här säsongen. Foto: Helena Karlsson

Lina Svarfvar, IBF Falun

Första tanken när Karlstad IBF står på schemat?

– Att det är ett tufft gäng som nu fått in många nya duktiga spelare i laget som Adina (Augustsson) och Alexandra (Terner). Jag har mött Karlstad många gånger genom åren och det blir alltid tuffa matcher med mycket närkamper. Det är ett fysiskt lag och det blir ofta lite hetsigt.

Bästa spelaren i laget?

– Eftersom jag spelat mycket med Adina Augustsson så känns hon som det självklara valet. Det är en väldigt bra innebandyspelare som pratar mycket och ger alltid allt i alla lägen, oavsett vad. En grym lagkamrat.

Jobbigast att möta?

– Lisa Rengärde. Hon är fysisk, väldigt tuff, trycker ofta till och kan vara lite småtjafsig – men det är jag också, haha.

Rengärde på topplista – tillhör SSL:s största trashtalkers

Var tror du Karlstad hamnar i tabellen?

– Jag tror att de kan komma till ett slutspel. Men då är det nog den sista platsen de nyper, tänker jag.

Vilka vinner SM-guld?

– Här måste man väl kanske säga sitt egna lag men om jag ska vara realistisk så säger jag Thorengruppen. De har många duktiga innebandyspelare, flera som spelar i landslaget, och de vann förra året. De har väl tappat någon spelare sedan dess men har samtidigt fått in många duktiga som till exempel My Kippilä. Hon är superbra.

Vem vinner poängligan?

– Jag säger min lagkamrat Moa Gustafsson. Hon är en riktig poänggörare som alltid är där framme och slår till när det gäller. Hon är vår stora målskytt.

Cajsa Elm var Pixbos främsta poängplockare förra säsongen med 26 mål och 18 assist på 26 matcher.
Cajsa Elm var Pixbos främsta poängplockare förra säsongen med 26 mål och 18 assist på 26 matcher. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Cajsa Elm, Pixbo Wallenstam IBK

Första tanken när Karlstad IBF står på schemat?

– Att det kommer bli fysiskt. Mot Karlstad vet man att det alltid blir många tuffa fajter, mycket krigande och kanske inte så vackert spel. Sedan är det som så att vi har haft det svårt mot dem de senaste matcherna vilket gör att man känner lite revanschlusta.

Bästa spelaren i laget?

– Linnea Juhlin, jag har ju spelat med henne i Jönköping så jag vet vad hon kan. Hon har en väldig spelförståelse och är en stor ledargestalt som inte är rädd för att prata, kommunicera och lösa situationer. Hon vill alltid att saker och ting ska bli bättre.

Jobbigast att möta?

– Oj, svår fråga... Jag kan faktiskt inte peka ut någon specifik utan säger kollektivet. När man kommer in i deras försvarszon känns det som att det kryllar av folk som hoppar på en, haha.

Var tror du Karlstad hamnar i tabellen?

– Jag tror att de kommer till slutspel. Tycker att de har värvat väldigt bra – Alexandra Terner, Linnea Wallgren och Adina Augustsson är alla väldigt duktiga och när det är så många som är förknippade med orten, eller kommer från Värmland i alla fall, så blir det som en styrka i det också.

Vilka vinner SM-guld?

– Jag tror på oss. Vi nådde inte hela vägen fram förra året men nu fick vi behålla hela truppen plus att vi adderat schweiziskan Flurina Marti – ett rejält tillskott för oss! Och med tanke på att det inte blev så stora rockader så känns det som att vi kan bygga vidare på det vi redan har, att vi kan höja oss ytterligare en nivå jämfört med förra säsongen – och då tycker jag att vi är seriens bästa lag.

Vem vinner poängligan?

– Veera Kauppi, det är bara att titta på senaste landskampen – får hon ett läge så gör hon mål. Hon har de spetskvalitéerna och jag blir imponerad varje gång jag ser henne spela. Hon har så mycket i sin verktygslåda, och hon kan göra mål från alla vinklar och vrår.

I en spelarenkät genomförd av Sportexpressen utsågs Yamou Njai till SSL:s näst största trashtalker – endast slagen av Moa Tschöp. Noterbart är även att ovan nämnda Lina Svarfvar slog sig in på listan med lika många röster som Njai.
I en spelarenkät genomförd av Sportexpressen utsågs Yamou Njai till SSL:s näst största trashtalker – endast slagen av Moa Tschöp. Noterbart är även att ovan nämnda Lina Svarfvar slog sig in på listan med lika många röster som Njai. Foto: Erik Mårtensson/TT

Yamou Njai, Malmö FBC

Första tanken när Karlstad IBF står på schemat?

– Karlstad var mycket roligare att möta för några år sedan när det var lite hets och tuffa matcher men nu tycker jag att de har tappat det lite. Nu har de blivit lite som alla andra. Men jag hoppas att de kan hitta tillbaka till det fysiska och bjuda på lite mer trashtalk igen.

Bästa spelaren i laget?

– Nyförvärvet, Terner, tror jag blir viktig för dem. Hon är duktig men nu återstår att se om hon kommer vara lika duktig i Karlstad, men det tror jag.

Jobbigast att möta?

– Ingen. Jag är jobbigast i SSL. Det finns ingen som skrämmer mig i Karlstad eller något annat lag. De enda som kan vara jobbiga är mina egna spelare på våra träningar.

Var tror du Karlstad hamnar i tabellen?

– Jag säger tia. Jag tror, som sagt, att det hade varit nyttigt för Karlstad att tuffa till sig igen. Då skulle det bli roligare för motståndarna också.

Vilka vinner SM-guld?

– Malmö.

Motivering?

– Det finns såklart massor av bra lag men om du ställer upp på banan utan att tro att du ska vinna så förstår jag inte vad du gör där.

Vem vinner poängligan?

– Ellen Rasmussen och Veera Kauppi kommer tvåa. Ellen tar hem det för att hon är världens bästa och hon är i jättebra form, blir bara bättre och bättre. Hon bär vårt lag mer eller mindre och vi andra bara hänger på. Hon vet att poäng behövs från hennes sticka och det ansvaret tycker jag att hon tacklar bra.

Med 59 (26+33) pinnar på 25 matcher landade Ellen Bäckstedt på delad andraplats i SSL:s totala poängliga den gångna säsongen.
Med 59 (26+33) pinnar på 25 matcher landade Ellen Bäckstedt på delad andraplats i SSL:s totala poängliga den gångna säsongen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Ellen Bäckstedt, Endre

Första tanken när Karlstad IBF står på schemat?

– Karlstad borta brukar väl inte vara jätteroligt för vår del om man tänker resemässigt. Vi brukar flyga till de flesta matcherna i serien men just Karlstad finns det inga sådana bra lösningar till. Då blir det båt och cirka fyra timmar bussresa efter det och då brukar man inte vara jättepeppad på att spela match. Men när man väl spelar matchen brukar det vara bra matcher, de spelar en väldigt fysisk innebandy så det gäller att vara på tårna hela tiden.

Bästa spelaren i laget?

– På den säger jag min gamla radarpartner Linnea Wallgren. Hon kommer tillföra mycket i deras offensiva spel med sin snabbhet och kommer bidra med en del poäng.

Jobbigast att möta?

– Jobbigaste spelaren att möta i Karlstad är Rolf (Jessica) i målet. En stabil och bra målis som gör det svårt för oss motståndare.

Var tror du Karlstad hamnar i tabellen?

– Jag tror att Karlstad hamnar nia i tabellen. De har fått in bra spelare i år så jag tror att de placerar sig bättre än förra säsongen men inte så bra att de når slutspel.

Vilka vinner SM-guld?

– Jag tror att Pixbo tar SM-guld i år. De hade ett bra lag redan förra året och har i stort sett samma lag detta året så tror de blir väldigt starka.

Vem vinner poängligan?

– Det tror jag Veera Kauppi gör.

Amanda Delgado Johanssons flytt från Thorengruppen till Sirius beskrivs som en av SSL:s största övergångar. 25-åringen ansluter till Uppsalaklubben med fyra SM-guld och två VM-guld på sitt cv.
Amanda Delgado Johanssons flytt från Thorengruppen till Sirius beskrivs som en av SSL:s största övergångar. 25-åringen ansluter till Uppsalaklubben med fyra SM-guld och två VM-guld på sitt cv. Foto: Erik Mårtensson/TT

Amanda Delgado Johansson, IK Sirius FBC

Första tanken när Karlstad IBF står på schemat?

– De har genom åren spelat väldigt tufft så känslan är att det säkert blir en jämn och tuff match med många hårda närkamper.

Bästa spelaren i laget?

– Där måste jag säga Adina Augustsson. Jag tycker att hon är den mest framstående spelaren med tanke på att hon ändå tillhört landslaget, och jag har spelat med henne sedan U19-landslaget så vi har känt varandra väldigt länge. Jag tycker att hon är extremt duktig med boll och hon är bra både defensivt och offensivt. Dessutom är hon ett lagkaptensämne som visar vägen både på och utanför planen.

Jobbigast att möta?

– Det är väl Lisa Rengärde, jag har hamnat i ganska många dueller nere i sarghörnet med henne. Karlstad har flera spelare som spelar fysiskt men hon är nog den tuffaste.

Var tror du Karlstad hamnar i tabellen?

– De kommer nog vara med och slåss om en slutspelsplats men om jag ska vara lite tuff så tror jag att de hamnar strax utanför. Jag tror inte att de har tyngden för att ta sista steget.

Vilka vinner SM-guld?

– Thorengruppen. Det är väl klart att vi i Sirius har värvat bra och det pratas om SM-guld men det krävs väldigt mycket för att gå hela vägen. Speciellt när man går till slutspel och det är många matcher tätt efter varandra. Då handlar det mycket om det mentala, att man måste orka ladda om, och där är Thorengruppen extremt starka. Både erfarenhetsmässigt och individmässigt.

Vem vinner poängligan?

– Veera Kauppi, givet svar. Jag tycker att Veera är världens bästa spelare och att hon är unik på många sätt. Det finns säkert flera bra spelare som kanske kan konkurrera med henne rent spelmässigt men just poängmässigt är hon överlägsen. Jag tror det var Cornelia Fjellstedt som sa det så bra en gång när hon jämförde Veera med Lionel Messi. För allt hon gör med boll ser så extremt naturligt ut.

Artikeltaggar

Adina AugustssonAlexandra TernerEndre IFIBF FalunIK Sirius FBCInnebandyJessica RolfKarlstad IBFKarlstad IBF DamLinnea JuhlinLinnea WallgrenLisa RengärdeMalmö FBCPixbo Wallenstam IBKSSL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.